🎄🌟 Το «φαινόμενο» των Χριστουγέννων 🌟🎄


Φώτα. Πολλά φώτα. Στολίδια και έντονα χρώματα. Γλυκά και όμορφες μυρωδιές. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Η πιο λαμπερή και «χαρούμενη» στιγμή του χρόνου. Ή μήπως όχι; Σχήμα οξύμωρο. Όμως πολλοί άνθρωποι μέσα σε αυτό τον καταιγισμό χαράς και φαινομενικής, κάποιες φορές, ευτυχίας αισθάνονται διαφορετικά από το αναμενόμενο. Έντονο άγχος, βαθιά κατάθλιψη, αισθήματα δυστυχίας και ενοχής. Τι μας δυσκολεύει να εναρμονιστούμε στην γιορτινή αυτή διάθεση;

Απώλεια. ⭐️

Άνθρωποι που κάτι έχασαν, κάποιος έφυγε, κάποιος είναι μακριά. Τα Χριστούγεννα και γενικά οι γιορτές υπενθυμίζουν συνήθως την απουσία και την απώλεια ανθρώπων, καθώς και τις όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους που πια δεν είναι δίπλα μας.

Μοναξιά. ⭐️

Χωρίς φίλους, χωρίς οικογένεια, χωρίς σύντροφο. Μια γιορτή που επιβάλλει την παρέα και την συνάθροιση, κατεξοχήν οικογενειακή, πως επιδρά στην μοναξιά; Η μοναξιά «ξεμπροστιάζεται» τις μέρες αυτές και ενώ προϋπάρχει και σε μη εορταστικές περιόδους, τώρα είναι σαν να μεγαλώνει και να παίρνει τεράστιες διαστάσεις μέσα στα φώτα και τα χρώματα. Η συναισθηματική ανάγκη για συντροφικότητα και ψυχική επαφή ματαιώνεται και αυτό εντείνει την απογοήτευση και την θλίψη.

Οικογενειακά τραπέζια. ⭐️

Η θλίψη από την αντίθετη πλευρά της. Καταναλωτισμός, δώρα, υπερφαγία, παρουσιάζονται για να ξεγελάσουν τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, τις προστριβές μεταξύ συντρόφων, τους καβγάδες και τις διαφορές μεταξύ παιδιών και γονέων. Ανεπιθύμητες και παρόλα αυτά αναγκαστικές συναντήσεις με συγγενείς. Όλοι γνωρίζουμε αυτά τα τραπέζια από τα οποία κάποιες φορές ευχηθήκαμε να απουσιάζουμε. Όλα κυλούν φαινομενικά ήρεμα, μοιάζει να μην συμβαίνει τίποτα, όμως πίσω από από αυτό υποβόσκουν δύσκολα συναισθήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που το εορταστικό κλίμα καταλήγει πολεμικό, με εντάσεις, φωνές και καβγάδες που βρίσκουν την ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια. Και το κάνουν με μεγάλη επιτυχία, καθώς όσο κρύβουμε τους σκελετούς στο ντουλάπι μας στην πρώτη δυνατή ευκαιρία, όπως αυτή δίνεται σε μία συνάντηση σε οικογενειακό το τραπέζι, το «ντουλάπι» θα ανοίξει με ορμή προς κάθε κατεύθυνση.

Χρόνος. ⭐️

Η πάροδος του χρόνου, όπως συμβαίνει στα γενέθλια και άλλες επετείους, κυρίως την Πρωτοχρονιά, η αλλαγή του χρόνου συνήθως ξυπνάει διάφορες σκέψεις. Άλλος ένας χρόνος που περνά, ο απολογισμός για όσα έγιναν και κυρίως για όσα δεν έγιναν ποτέ, όσα ματαιώθηκαν, μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην χαρά του ερχομού του νέου έτους. Γενικά το πέρασμα του χρόνου μας φέρνει πάντα πιο κοντά στην θνητότητά μας με αποτέλεσμα η όποια αναφορά σε αυτόν να λειτουργεί προκαλώντας θλίψη σε ένα άτομο με ιδιαίτερα ζητήματα.

Οικονομική Κρίση. ⭐️

Κάθε είδους γιορτή απαιτεί δαπάνες, έξοδα και δώρα. Βιώνοντας στην υπάρχουσα κατάσταση της κοινωνίας σήμερα, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και στην εκπλήρωση των βασικών τους αναγκών, πόσο μάλλον στις εορταστικές περιόδους. Αυτό καταλήγει αναπόφευκτα να τους οδηγεί στην απογοήτευση για την μη εκπλήρωση όσων θα ήθελαν να προσφέρουν στον εαυτό τους και στους γύρω τους. Πολυδάπανες οι ανάγκες λοιπόν, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Συνολικά οι μέρες των εορτών μας φέρνουν αντιμέτωπους με ό,τι στην καθημερινή μας ρουτίνα προσπαθούμε να προσπεράσουμε. Η ανάγκη για να νιώσουμε χαρούμενοι αναδύει τελικά το πόσο δεν είμαστε χαρούμενοι.
Αυτό που έχει σημασία είναι να δώσουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα να βιώσει τα όποια συναισθήματα του, είτε θετικά είτε αρνητικά. Αν για παράδειγμα υπάρχει κάτι το οποίο μας βασανίζει, μια απώλεια για παράδειγμα ή κάτι που την συγκεκριμενη χρονική στιγμή μας ταλαιπωρεί, είναι θεμιτό να μπορέσουμε να εκφράσουμε την θλίψη μας ή το όποιο άλλο συναίσθημα μας για αυτό, άσχετα αν δεν εναρμονίζεται με το τριγύρω γιορτινό κλίμα. Οφείλουμε να απενοχοποιήσουμε τα οποία συναισθήματα μας, χωρίς το φόβο του πως θα γίνουμε αρεστοί και θα ταυτιστούμε με τους υπόλοιπους. Σαφώς μπορούμε να καταβάλλουμε μια προσπάθεια για να περάσουμε καλύτερα όσον αφορά τα δικά μας θέλω και τις δικές μας επιθυμίες, χωρίς την εξωγενή καταπίεση. Κάποιες φορές χρειαζόμαστε χρόνο για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την χαμένη αισιοδοξία μας στα πράγματα. Αν έτσι αισθάνεστε, αυτά Χριστούγεννα μην φορέσετε προσποιητή ευτυχία, σβήστε τα φώτα, αγκαλιάστε το σκοτάδι σας και ανοίξτε την ψυχή σας!

 Εγώ θα ήθελα ένα Δεκέμβρη με φώτα σβηστά και ανθρώπους αναμμένους.

Charles Bukowski

.
🎄
Αγγελική Τσαγκαράκη | Ψυχολόγος

http://www.angelikitsagkaraki.com.

Καλά Χριστούγεννα αγαπημένοι φίλοι, περαστικοί από αυτόν εδώ το τόπο..
Να έχετε υγεία, αγάπη, και να είναι η ζωή σας γεμάτη ομορφιά και ευαισθησία!

.
⭐️

Η φωτογραφία μου, από το γιορτινό Ηράκλειο Κρήτης.

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

7 Responses to 🎄🌟 Το «φαινόμενο» των Χριστουγέννων 🌟🎄

 1. Ο/Η topakas λέει:

  Reblogged στις topakas.

 2. Ο/Η Thalia karamitsopoulou λέει:

  Mε αγάπη και από εμένα
  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και μακρυά από κάθε σκοτάδι.
  ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

 3. Ο/Η Μαρια λέει:

  Έτσι είναι, όλα έχουν δυο όψεις, τη σκοτεινή και τη φωτεινή,
  όπως οι ζωές μας, όπως οι χαρακτήρες μας, και πίσω από τα φωτεινά λαμπάκια
  των Χριστουγέννων κρύβεται συχνά η θλίψη και η σκοτεινιά πολλών ψυχών,
  μα και η τήρηση των εθίμων αυτών πολλές φορές δημιουργεί συγκρούσεις
  σε αυτούς που τα ακολουθούν εξαναγκαστικά.
  Ιδιαιτέρως στις δύσκολες εποχές που ζούμε στη χώρα μας,
  η περίοδος των Χριστουγέννων συχνά τονίζει τη στέρηση και τη δυστυχία
  πολλών συνανθρώπων μας. Ας κάνει ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί
  για να ομορφύνει το περιβάλλον γύρω του, στενότερα και ευρύτερα.

  Όμορφα να περάσεις Έλενα αυτές τις μέρες, με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

  ‿❥◠•✿ ✿◠❥‿

  。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ 。 ° 。 ° 。
  • ˚ ˚ ˛ * ★ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ★ *
  ˛ • • 。ΕΛΕΝΑ • ˚ ˚ • ˚ ˚ ˚ ˚ ✫✫
  。* ★ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ★ • ˚ ˚
  ˛ *__Π___*。* ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ • ˚ ˚ ♡
  */______/~\。˚ ˚ ˛ ˚ ˛
  *|田田 . .|門| ˚
  ¯˜»*°••°*»˜¯`´¯˜»*°••°*»˜¯` ♡
  ´¯˜»*°*»˜¯`´¯˜»*° ♡
  ✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫ ✫✫

  • Ο/Η Έλενα λέει:

   Πολύ όμορφο το σχόλιό σου Μαριάκι μου, έτσι ακριβώς είναι όπως τα γράφεις! Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να είναι αυτές οι ημέρες για εμάς γεμάτες αγάπη και ψυχική ηρεμία..δείχνοντας ενδιαφέρον και αγάπη στο συνάνθρωπο! Και τώρα και πάντα!
   Ομορφα να περνάς! 🎄⭐️🎄⭐️🎄

 4. Ο/Η Λίτσα Παρασκάκη λέει:

  Πολύ όμορφο και αληθινό Έλενά μου!
  Εύχομαι για σένα τα Χριστούγεννα να έχουν μόνο μαγεία και χαρά!

  ⭐️ 💫 ⭐️ 🍁

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s