Η γραφική συνοικία της Σπλάντζιας στα Χανιά της Κρήτης 🌿


imageΗ συνοικία της Σπλάντζιας στα Χανιά, είναι γραφική, όμορφη και πολύ ιδιαίτερη..περνάω συχνά από εκεί και σε μία από αυτές τις επισκέψεις μου φωτογράφησα τα μικρά σοκάκια της, τα τόσο ξεχωριστά.. Η συνοικία αυτή έχει την ιστορία της, και παρακάτω θα διαβάσετε πληροφορίες που βρήκα στο διαδύκτιο..αξίζει τη προσοχή σας..είναι από τις πιό όμορφες συνοικίες των Χανίων, και της Κρήτης γενικότερα..με το δικό της ξεχωριστό άρωμα μιάς άλλης εποχής.. Πηγαίνοντας στις ετικέτες στο όνομα «Κρήτη» θα ανακαλύψετε και άλλα αξιόλογα και ονομαστά μέρη του νησιού μας..η Κρήτη είναι πανέμορφη και με μεγάλη ιστορία! Καλή περιπλάνηση!

imageimageΜε την κατάκτηση των Χανίων από τους Τούρκους, οι Τούρκοι εγκαθίστανται στην ανατολική πλευρά της πόλης, στις συνοικίες Σπλάντζια και Καστέλι, ενώ οι χριστιανοί συγκεντρώνονται κυρίως από την άλλη μεριά της πόλης, στον Τοπανά.
Η συνοικία Σπλάντζια βρίσκεται νότια και ανατολικά από τον περιτειχισμένο λόφο του Καστελίου και αποτελεί στα χρόνια της τουρκοκρατίας τον τούρκικο μαχαλά της πόλης με κεντρική πλατεία της συνοικίας την ομώνυμη πλατεία, σημερινή πλατεία 1821, που ήταν για τους Τούρκους ότι το Σαντριβάνι για τους Χριστιανούς.

imageimageΟι νέες συνήθειες και οι θρησκευτικές και άλλες ανάγκες του κατακτητή έχουν σαν συνέπεια πολλά οικοδομήματα της προηγούμενης εποχής της βενετοκρατίας να δεχθούν τις επιρροές της τούρκικης αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα βρίσκεται στην πλατεία της Σπλάντζιας.

imageimageimageimageΟ Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου είναι χριστιανικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο που βρίσκεται στη πλατεία της Σπλάντζιας των Χανίων. Χτίστηκε γύρω στα 1320 ως καθολικό μονής από την αδελφότητα της Μονής του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών του Χάνδακα. Αρχιτεκτονικά ακολουθεί τον τύπο της ξυλόστεγης βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος. Στις ενετικές απεικονίσεις της μονής διακρίνεται ο ναός με το ψηλό κωδωνοστάσιο και διπλή στοά στη βόρεια πλευρά, από την οποία σήμερα σώζεται μόνο το δυτικό τμήμα. Μετά την κατάκτηση των Χανίων από τους Οθωμανούς, το 1645, μετατράπηκε σε τζαμί (Χιουγκάρ Τζαμισί – Τζαμί του Ηγεμόνα), οπότε και ανεγέρθηκε στη ΝΔ γωνία εντυπωσιακός μιναρές με δύο εξώστες. Ήταν το κεντρικό τζαμί της πόλης. Ο μιναρές του κατασκευάστηκε στη νότια πλευρά του ναού, ενώ στα δυτικά του υπήρχε διώροφο κτίριο το οποίο κατεδαφίστηκε αργότερα. Ο μιναρές μαζί με το κωνικό του μεταλλικό στέγαστρο επενδυμένο με φύλλα μολύβδου είχε ύψος 40 μέτρα και ήταν ο ψηλότερος στην πόλη, ενώ σήμερα φτάνει σε ύψος περίπου 34 μέτρα, χωρίς όμως το κωνικό στέγαστρο.

imageimageimageimageimageΤο 1918 μετατράπηκε σε ορθόδοξο ναό προς τιμή του Αγίου Νικολάου. Τη δεκαετία του 1950 κατασκευάστηκε στη βορεινή πλευρά του ναό σύγχρονο καμπαναριό. Σήμερα είναι ο μοναδικός ναός στην Ελλάδα που έχει καμπαναριό και μιναρέ.
Σε αντίθεση με τον βενετσιάνικο ναό του Αγίου Νικολάου πάνω στον οποίο επέδρασε η τούρκικη αρχιτεκτονική, ο επίσης βενετσιάνικος ναός προς τιμήν του Αγίου Ρόκκου που βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνιά της πλατείας της Σπλάντζιας, έχει μείνει ανεπηρέαστος από την περίοδο της τουρκοκρατίας και των επόμενων φάσεων της ιστορίας.

imageimageimageimageimageimageimageΣτην πλατεία της Σπλάντζιας, μια περίφραξη από κάγκελα και σκαλοπάτια που οδηγούν κάτω από την πλατεία ίσως κινήσει το ενδιαφέρον σας. Πρόκειται για μεγάλη υπόγεια κρήνη που κατασκευάστηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των τελετουργικών νίψεων που γινόταν στο Χιουγκάρ τζαμί.

imageimageimageimageimageimageimageimageΔίπλα στην κρήνη, ένας μεγάλος πλάτανος έχει και αυτός την δική του ιστορία. Μετά την ελληνική επανάσταση του 1821, χρονολογία απο την οποία πήρε την σημερινή ονομασία η πλατεία της Σπλάντζιας, η Ελλάδα απελευθερώθηκε μετά απο περίπου 300 χρόνια σκλαβιάς απο τον τουρκικό ζυγό. Οι τούρκοι των Χανίων φοβούμενοι ενέργειες σε βάρος τους, κρέμασαν για παραδειγματισμό από τον πλάτανο της πλατείας της Σπλάντζιας τον δραστήριο Επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageΣήμερα, τα τραπέζια των καφέ κάτω από τον σκιερό πλάτανο της πλατείας που προσφέρει την δροσιά του κατά τις καυτές μέρες του καλοκαιριού, προσφέρονται για μια στάση από τις μακριές βόλτες σας στην παλιά πόλη των Χανίων.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage🌿 Φωτογραφίες: ´Ελενα Χαλιβελάκη 🌿🌿

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Η γραφική συνοικία της Σπλάντζιας στα Χανιά της Κρήτης 🌿

  1. Ο/Η Μαρία λέει:

    Υπέροχες φωτογραφίες Έλενα, ωραιότατη περιήγηση!

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s