Καζαντζάκης: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»


imageΆκου τι μου ΄λεγε ο μακαρίτης ο παππούς μου να καταλάβεις. Όλα καλά τα καμε ο Αλλάχ, μου λεγε, όλα…μα μια μέρα βρέθηκε μπόσικος, έπιασε φωτιά και κοπριά και έπλασε το Ρωμιό, μα ευτύς ως τον είδε, το μετάνιωσε.. Είχε ένα μάτι ο αφιλότιμος που τρυπούσε ατσάλι!
«Τι να γίνει τώρα, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα ας πιάσω τώρα να κάμω τον Τούρκο, να σφάξει το Ρωμιό, να βρει ο κόσμος την ησυχία του».
Έπιασε το λοιπόν μέλι και μπαρούτι, τα μάλαξε καλά καλά, έφτιαξε τον Τούρκο. Κι ευτύς χωρίς να χασομεράει, βάνει σ’ ένα ταψί τον Τούρκο και το Ρωμιό να παλέψουν. Πάλευαν, πάλευαν απ΄ το πρωί ως το βράδυ, κανένας δεν έριχνε κάτω τον άλλον μα ευτύς, ως σκοτείνιασε, βάνει ο άτιμος ο Ρωμιός τρικλοποδιά, κάτω ο Τούρκος.

«Ο διάολος να με πάρει, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα πάλι..τούτοι οι Ρωμιοί θα φάνε τον κόσμο, πάνε οι κόποι μου χαμένοι! Τι να κάμω;» όλη τη νύχτα δεν έκλεισε μάτι ο κακομοίρης..
Μα το πρωί, πετάχτηκε απάνω και χτύπησε τις χερούκλες του: » Βρήκα ! Βρήκα ! » φώναξε, και έπιασε πάλι φωτιά και κοπριά κι έφτιαξε έναν άλλο Ρωμιό και τους έβαλε στο ταψί και τους δυο να παλέψουν.
Άρχισε το πάλεμα, τρικλοποδιά ο ένας, τρικλοποδιά κι ο άλλος, μπηχτές ο ένας, μπηχτές και ο άλλος… Πάλευαν, πάλευαν, έπεφταν, σηκώνουνταν, πάλευαν πάλι, ξαναέπεφταν, ξανασηκώνουνταν, πάλευαν….κι ακόμα παλεύουν! Κι έτσι ο κόσμος Μπραϊμάκι μου, βρήκε την ησυχία του….

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη.

image

Advertisements
This entry was posted in ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s