Θέλει κουράγιο για να είναι κανείς αυτό που είναι..


imageΜεγαλωμένος σε κοινωνίες που σου μαθαίνουν πως για να ζεις καλά πρέπει να περνάς απαρατήρητος, το να επιδεικνύεις τις όποιες ικανότητες έχεις σε όποιο βαθμό κι αν τις έχεις, θεωρείται επικίνδυνο φλερτ με την πιθανότητα να προσπαθήσουν πολλοί να σε θέσουν στο περιθώριο. Χρόνια τώρα διδάσκεται ακόμη και στα παιδιά, η λογική πως ο καλύτερος τρόπος για να επιβιώσουν και να περνά ο καιρός με ανεπαίσθητα τσιμπήματα κόπου και δυσκολιών, είναι να θεωρείσαι από τους άλλους «χαζούλης».

Λυπηρό δεν είναι; Ποιοί είναι αυτοί που δημιουργούν καλούπια; Ποιός ορίζει το κοινωνικά αποδεκτό; Πόση βαρύτητα δίνεται στο τι θα πουν οι άλλοι; Γιατί, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην έχει ακούσει έστω μια φορά στην ζωή του τη φράση: «Αν συνεχίσεις έτσι, δεν θα σε θέλει κανείς ή όλοι θα σε κοροϊδεύουν».

image

Δηλαδή, εν ολίγοις, επικρατεί η ιδέα πως κάποιοι πρέπει να απαρνηθούν την ταυτότητα τους για να γλιτώσουν την κριτική από ανθρώπους που απλώς δεν είχαν το κουράγιο να δείξουν τον πραγματικό τους εαυτό και καταπνίξανε τις επιθυμίες τους. Ή, την κριτική του χειρότερου είδους ανθρώπου, εκείνου που δεν είχε ποτέ άλλες επιθυμίες πλην του να ασχολείται με το ηθικά και κοινωνικά σωστό, κατά τας γραφάς ή κατά το δοκούν.

Φτάνουν πολλοί στο σημείο να επιδεικνύουν στην καθημερινότητα τους μια υποβαθμισμένη πλευρά της προσωπικότητάς τους, ώστε να αποφεύγουν τις συγκρούσεις κι όταν γυρίζουν στο σπίτι βγάζουν τη μάσκα του πρόχειρου, αποδεκτού και συμβατικού εαυτού τους, και ξεχύνονται στα social media, συχνά πάλι με ψευδώνυμο, για να αποφύγουν το ρίσκο να εκθέσουν την πραγματική δυναμική τους, αναδεικνύοντας κομμάτια του αληθινού τους χαρακτήρα.

Πότε σταματήσαμε να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα και γίναμε οπαδοί της μάζας; Πού πήγε το θάρρος ή η ανάγκη να υπερασπιστούμε αυτό που είμαστε, στο βαθμό που είμαστε;

image

Στην πρακτική του «αποδοκιμάζω ό,τι δεν μου μοιάζει» δεν βλέπω τίποτα παραπάνω από κοινό, ταπεινό κόμπλεξ. Δεν έχει σημασία αν είσαι περισσότερο ή λιγότερο έξυπνος από τους υπόλοιπους, περισσότερο γρήγορος ή αργός. Σημασία έχει να μην καταπιέζεις τον εαυτό σου να δείχνει αυτό που πραγματικά είναι. Άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρίσματα και θα έπρεπε να ξοδεύει το χρόνο του αναδεικνύοντάς τα, όχι αγωνιώντας πώς θα κρύψει εκείνα στα οποία δεν ταυτίζεται με τους υπόλοιπους. Σημασία έχει να ξέρεις σε τι είσαι καλός και σε τι όχι, και να είσαι περήφανος γι’ αυτό.

Το να προσποιείται κανείς και να υιοθετεί μια προσαρμοστική προσωπικότητα, μπορεί να του αποφέρει πολλές κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες όμως έχουν ελάχιστη αξία και σημασία, καθώς είναι μονάχα υποκριτικές και διπλωματικές. Στην πρώτη στροφή που τα συμφέροντα θα συγκρουστούν, θα πάρουν κι αυτές τον πραγματικό δρόμο τους, αυτόν του ανταγωνισμού.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι διδαχτήκαμε πως το να είσαι «κάποιος» είναι συνώνυμο του προσπαθώ να ξεχωρίσω και να σε ξεπεράσω χωρίς να το μάθεις, για να στο τρίψω μετά στη μούρη. Πόσο ανόητος μπορεί να είσαι όταν νομίζεις πως αποφεύγοντας τις αντιπαραθέσεις και κάνοντας τη δουλίτσα σου χωρίς να τραβάς την προσοχή, μπορεί να σε φτάσει ψηλά και μάλιστα να σε βοηθήσει να παραμείνεις εκεί; Και αν σε φτάσει, τελικά, ποιος θα είναι εκεί για να χαρεί μαζί σου;

image

Αρκετά με όλα αυτά. Νομίζουμε πως έχουμε χίλιες ζωές πια, και θα προλάβουμε κάποια στιγμή να ζήσουμε παρέα με την αλήθεια μας. Δεν χρειάζεται κανείς να προσπαθεί να ευχαριστήσει όποιον συναντά στο δρόμο του με πράγματα που είναι έξω από το χαρακτήρα του. Χρειάζεται να κάνει απλώς αυτό που θέλει, το καλύτερο που διαθέτει, χωρίς να αγχώνεται αν θα αρέσει σε όλους. Δεν θα αρέσει.

Ας αφήσουμε τους ρόλους που παίζει ο καθένας στη ζωή, δικαιολογώντας τον εαυτό του πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβιώσει. Ας μη προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Ας ζήσουμε πραγματικά.

Της Ιωάννας Γκανέτσα.
Πηγή: thessalonikiartsandculture.gr

Πίνακες: Monica Carretero

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

9 Responses to Θέλει κουράγιο για να είναι κανείς αυτό που είναι..

 1. Ο/Η iro λέει:

  Πολύ καλό άρθρο!!! Γιατί τελικά οι περισσότεροι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την γνώμη των άλλων, παρά για την δική μας…δυστυχώς…

 2. Ο/Η Βαγγέλης λέει:

  Για να νιώσει κάποιος αληθινή ευτυχία, πρέπει να είναι πρόθυμος να ακολουθήσει αυθεντικά μονοπάτια, ακόμη και όταν αυτό φαντάζει τρομακτικό ή δύσκολο στην πράξη, ακόμη και όταν δεν ξέρει τι τον περιμένει στο επόμενο βήμα. Είναι εύκολο να ακολουθήσουμε το γνώριμο μονοπάτι. Ακόμη κι όταν δεν φαντάζει ως η ιδανική λύση, είναι τουλάχιστον προβλέψιμο. Έτσι το ακολουθούμε και συνήθως χάνουμε τον εαυτό μας, ξεχνάμε τα θέλω και τα πιστεύω μας και όσα μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους…. Όμορφο όπως πάντα .. καλό μήνα και καλή εβδομάδα με συναισθήματα και αγάπη ….

  • Ο/Η Έλενα λέει:

   Ετσι ακριβώς! Αυτό! Το αυθεντικό μονοπάτι είναι που χάνουμε πολλές φορές, και ακολουθούμε τον εύκολο δρόμο..
   Καλό μήνα και σε σένα φίλε Βαγγέλη, με συναισθήματα και αγάπη.. 🌸

 3. Ο/Η Μαρία λέει:

  ……..

  Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, μπόρεσα να καταλάβω ότι ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη, απλώς με προειδοποιούσαν να μη ζω κόντρα στην αλήθεια μου.
  Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε αυθεντικότητα.

  Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε πόσο δύσκολη θέση ερχόταν κάποιος με το να του επιβάλλω τις επιθυμίες μου, παρότι ήξερα ότι
  ούτε ήταν κατάλληλη η στιγμή ούτε ο άνθρωπος ήταν έτοιμος, ακόμα κι αν αυτός ο άνθρωπος ήμουν εγώ.
  Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε αυτοεκτίμηση.

  Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να λαχταρώ μια άλλη ζωή και μπόρεσα να δω ότι τα πάντα γύρω μου με προκαλούσαν να μεγαλώσω.
  Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ωριμότητα.

  Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι βρίσκομαι πάντα και σε όλες τις περιστάσεις, την κατάλληλη στιγμή και στο σωστό μέρος και ότι όλα όσα γίνονται είναι σωστά. Από τότε κατάφερα να γαληνέψω.
  Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε αποδοχή.

  Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να στερούμαι τον ελεύθερο χρόνο μου και σταμάτησα να κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον.
  Σήμερα κάνω μόνο ό,τι με ευχαριστεί και με γεμίζει χαρά, ό,τι αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά, με τον δικό μου τρόπο και στους δικούς μου ρυθμούς.
  Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ειλικρίνεια.

  Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, απελευθερώθηκα από ό,τι δεν ήταν υγιές για μένα. Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και από ό,τι με τραβούσε συνεχώς μακριά από τον ίδιο μου τον εαυτό. Στην αρχή το ονόμαζα “υγιή εγωισμό”.
  Αλλά σήμερα ξέρω ότι είναι αυταγάπη.

  Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να θέλω να έχω πάντα δίκιο. Έτσι έσφαλα πολύ λιγότερο.
  Σήμερα κατάλαβα ότι αυτό το λέμε απλότητα.

  Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, αρνήθηκα να συνεχίσω να ζω στο παρελθόν και να ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζω περισσότερο τη στιγμή όπου όλα συμβαίνουν.
  Έτσι σήμερα, ζω την κάθε μέρα και αυτό το λέω πληρότητα.

  Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι η σκέψη μου μπορεί να με κάνει μίζερο και άρρωστο. Όταν όμως επικαλέστηκα τις δυνάμεις της καρδιάς μου, η λογική απέκτησε έναν πολύτιμο σύντροφο.
  Αυτή τη σχέση την ονομάζω σήμερα σοφία της καρδιάς.

  Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και τα προβλήματα με τον εαυτό μας και τους άλλους γιατί καμιά φορά, ακόμα και τα άστρα εκρήγνυνται και δημιουργούνται νέοι Γαλαξίες.

  Σήμερα ξέρω ότι αυτό είναι η ζωή!

  …….

  Τσάρλι Τσάπλιν, μιλώντας στα 70ά του γενέθλια για τις εμπειρίες της ζωής του.

 4. Ο/Η Kwstas Plastaras λέει:

  Κάποιος ειπε .η ζωή δεν ειναι να περιμένεις να περάσει η καταιγίδα αλλά να μαθαίνεις να χορέυεις μέσα στη βροχή ,

 5. Ο/Η Kwstas Plastaras λέει:

  Έχουμε κατι κοινό με τα καλλυντικά ,όμορφες στιγμές στην roc Kai christiane Dior στο Παρισι

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s