Η Δημοτική Αγορά των Χανίων – Κρήτη –


imageΠριν από μερικές ημέρες βρέθηκα και πάλι στα Χανιά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ευρισκόμενη στο κέντρο, σκέφτηκα να περάσω από την περίφημη Αγορά.. Είχα πολύ καιρό εξ’ άλλου να την επισκεφτώ από κοντά. Καθώς θεωρείται πιά διατηρητέο μνημείο, αξίζει όσοι βρεθείτε στην πόλη των Χανίων να την επισκεφτείτε. Μαζί με κάποιες πληροφορίες που βρήκα γιά την ιστορία της, που αξίζει να τις δούμε, σας παρουσιάζω και κάποιες φωτογραφίες μου, γιά μία πιό κοντινή προσέγγιση. Είναι μία αγορά γεμάτη άρωμα, παλμό, ζωή, και χρώματα..θα το δείτε..

imageimageimageimageimageimageΗ Δημοτική Αγορά Χανίων, το τεράστιο κτίσμα των 4.000 τ.μ., σε περιβάλλοντα χώρο 17.200 τ.μ., είναι η «καρδιά» της πόλης. Kτίσμα πρωτότυπο και μελετημένο, αποτελεί όχι μόνο κέντρο μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και μια χειροπιαστή εικόνα της ιδέας της Αγοράς της Αρχαίας Ελλάδας.

imageimageimageimageimageΣτις 13/6/1908 συζητείται σε ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα ανέγερσης Δημοτικής Αγοράς. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει την πρόταση, που ήταν σε άμεση συνάρτηση και με άλλα έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού της πόλης. Στις 8/8/1908 η αρμόδια για την Αγορά επιτροπή ανακοινώνει στο Συμβούλιο το οριστικό σχέδιο του κτιρίου, τις προτάσεις για σχετικές εργασίες (κατάρριψη του φρουρίου, επιχωμάτωση της τάφρου, αποζημίωση ιδιοκτητών, κατασκευή υποστέγων, κ.λ.π.) καθώς και τον προϋπολογισμό εξόδων του έργου. Τον Φεβρουάριο του 1909 ο μηχανικός Κ. Δρανδάκης τελειοποιεί τα σχέδια της Αγοράς και συμπληρώνεται έτσι ο σχετικός φάκελος που είχε αρχίσει να καταρτίζει παλαιότερα ο μηχανικός Μιχ. Σαββάκης. Στις 7/12/1910 η Τράπεζα Κρήτης εγκρίνει την παροχή δανείου 300.000 δρχ. με υποθήκη το ίδιο το κτίσμα και τα μελλοντικά ενοίκια των καταστημάτων και στις 23/12/1910 γίνεται δημοπρασία για την εκτέλεση του έργου.

imageimageimageimageimageimageΗ θεμελίωση πραγματοποιείται ανεπίσημα από το Δήμαρχο Εμμ. Μουντάκη την 14/8/1911 και το έργο ξεκινά άμεσα. Το δεύτερο εξάμηνο του 1913 αποπερατώνεται το κυρίως έργο, η Αγορά αρχίζει ανεπίσημα να λειτουργεί από την 1/11/1913. Τα επίσημα εγκαίνιά της έγιναν από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελ. Βενιζέλο στις 4 Δεκεμβρίου 1913, τρείς μέρες δηλαδή μετά την επίσημη τελετή της ΄Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

imageimageimageimageimageimageΚαταρτίσθηκε ο κανονισμός λειτουργίας της Αγοράς και συγκροτήθηκε ο σύλλογος «Νέα Αγορά Χανίων» από τους καταστηματάρχες. Οι χώροι εξωτερικά απαλλοτριώθηκαν επίσης και διαμορφώθηκαν διαφορετικά, έγιναν κι άλλα παραπλήσια έργα. Κατά κύριο λόγο, στο ανατολικό και δυτικό τμήμα στεγάζονταν κρεοπωλεία, στο άκρο της δυτικής στοάς, τα ιχθυοπωλεία και στο βόρειο και νότιο τα οπωρολαχανοπωλεία. Ελάχιστες μέρες πριν από τη Μάχη της Κρήτης, τον Μάϊο του 1941, αποπερατώθηκε και το αντιαεροπορικό καταφύγιο στη νοτιοανατολική πλευρά της Αγοράς. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής και παρά τη δυναμική αντίδραση του τότε Δημάρχου Ν. Σκουλά, οι Γερμανοί κατέλαβαν όλη την εγκάρσια στοά, την απομόνωσαν και τη χρησιμοποίησαν για τις ανάγκες του στρατού κατοχής.
Το 1980, η Δημοτική Αγορά Χανίων χαρακτηρίσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο.
( Πηγές – Βιβλιογραφία – )

imageimageimageimageimageΠερπατώντας στα σοκάκια των Χανίων, οι εκπλήξεις «περιμένουν» σε κάθε γωνιά… Αυτή τη φορά, κάτω από τον δυνατό ήλιο, τα βήματά μας καταλήγουν στις στοές της Δημοτικής Αγοράς. Είμαστε στο σημείο «τομής». Στα όρια παλιάς και νέας πόλης, εκεί όπου ο σχεδόν αιωνόβιος «σωτήρας» μας στέκει αγέρωχος και επιβλητικός. Διασχίζουμε το κατώφλι της οδού Χατζημιχάλη Γιάνναρη και μεταφερόμαστε μεμιάς σε ένα στεγασμένο, πολυσύχναστο σταυροδρόμι. Άλλωστε, το κτήριο του 1913 είναι χτισμένο σε σχήμα σταυρού και καθεμία από τις πύλες του «κοιτά» στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα…Τα πρώτα κύματα δροσιάς αρχίζουν να μας κυριεύουν, και μαζί τους, μυρωδιές και ακατανόητες λέξεις από τις ταυτόχρονες ομιλίες του συγκεντρωμένου πλήθους. Λες και όλοι έχουν δώσει εδώ το μεσημεριανό ραντεβού τους· κάθε τραπεζάκι είναι πιασμένο, στους διαδρόμους επικρατεί το αδιαχώρητο κι εμείς σπρώχνουμε, θέλοντας και μη, ώστε να καταλήξουμε σε μια πιο ήσυχη γωνιά. Γύρω μας, τα περίπου 80 καταστήματα δεν δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές, αφού στα ράφια τους είναι στοιβαγμένα όλα τα αγνά προϊόντα της κρητικής γης· γραβιέρα, πρόβειο ανθότυρο και μανούρι από τα πιο δημοφιλή τοπικά τυριά, φρέσκα λαχανικά και ζουμερά φρούτα, ελιές, βότανα, θυμαρίσιο μέλι και -φυσικά- ντόπια τσικουδιά.

imageimageimageimageimageimageΟ συναγωνισμός μεγάλος και η ποικιλία ακόμα μεγαλύτερη. Όπως πάντα, κερδίζει αυτός με τη δυνατότερη φωνή, που δεν θα ντραπεί να σου πιάσει την κουβέντα και να σε φιλέψει κατιτίς…

imageimageimageimageimageimageΤο ίδιο ισχύει και για τα πατσατζίδικα. Τα παραδοσιακά ταβερνεία της αγοράς, 4 στον αριθμό, στέκουν εδώ από την εποχή της ίδρυσής της, με θαμώνες τούς εργάτες που κατέφθαναν για να ξεγελάσουν την πείνα τους… Σήμερα, αποτελούν ιδανικό στέκι περισσότερο για ξενύχτηδες, ντόπιους και τουρίστες, οι οποίοι αναζητούν ένα σπιτικό πιάτο φαΐ, αχνιστές σούπες για να «στρώσει» το στομάχι, καθώς και τον φημισμένο τοπικό πατσά (όχι καυτερό παρακαλώ, και με άσπρη σάλτσα!). Όσο για το ωράριο; Όπως πληροφορηθήκαμε από τους «βετεράνους», η βάρδια ξεκινά στις 4.30 τα ξημερώματα και τελειώνει το απόγευμα της επόμενης ημέρας. Καθώς ήταν πολύ νωρίς για να υποκύψουμε στον πειρασμό, αποχαιρετίσαμε τους ταβερνιάρηδες, με την υπόσχεση ότι θα τους ξανανταμώσουμε το… πρωί.

imageimageimageimageimageimageΦεύγοντας από την κλειστή αγορά, αναρωτηθήκαμε αν η πορεία της στο χρόνο είχε χαραχτεί από την αρχή, ως το σημείο αδιάκοπης συγκέντρωσης των απλών, καθημερινών ανθρώπων.

( http://www.travelstyle.gr )

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Η Δημοτική Αγορά των Χανίων – Κρήτη –

 1. Ο/Η iro λέει:

  Μπράβο Έλενά μου!!! Έχω πάει, παρόλα αυτά είναι υπέροχο το αφιέρωμα!!! Εύγε και πάλι!!!

  • Ο/Η Έλενα λέει:

   Σ’ ευχαριστώ πολύ Ηρώ μου..
   Νομίζω ότι πρέπει να προβάλλουμε κάποια αξιόλογα μέρη ή μνημεία του τόπου μας..

   • Ο/Η iro λέει:

    Ναι καλό μου!!! Και η Κρήτη μας έχει πολλά!!!

 2. Ο/Η Μαρία λέει:

  Πολύ όμορφο αφιέρωμα, η δημοτική αγορά των Χανίων είναι η καρδιά της πόλης, όπου χτυπά ο παλμός της. Κέντρο οικονομικής ανάπτυξης αλλά και πολιτιστικό, σημείο αναφοράς για την πόλη, αποτελεί ένα μνημείο δεμένο στενά με την ιστορία του τόπου. Μυρωδιές, χρώματα κι αρώματα, προϊόντα ντόπια ποικίλα και ποιοτικά, ταβερνεία, καφενεία, την καθιστούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Μπράβο Έλενα που προβάλλεις τις ομορφιές του τόπου μας.

  • Ο/Η Έλενα λέει:

   Ναι Μαρία….έχεις δίκιο για όλα αυτά..
   Δικαίως χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο μνημείο..
   Ωραίο και το video.. 🍅 🍒 🍊 🍇 🍓

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s