´Ερμαν ´Εσσε: Μαθήματα Σοφίας.


imageΑυτό που μπορούμε ν’ αλλάξουμε και οφείλουμε ν’ αλλάξουμε, είναι ο εαυτός μας. Κάθε άλλη προσπάθεια γιά ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, ακόμα κι αν εμπεριέχει τις καλύτερες των προθέσεων, είναι άχρηστη.
( ´Ερμαν ´Εσσε )

´Ενα κοινό σημάδι των ατόμων που παραπονιούνται ότι πάσχουν από υπαρξιακή παράλυση είναι το ότι εμπιστεύονται την αλλαγή σε εξωτερικούς παράγοντες.
Κάποιος περιμένει να του πέσει το λαχείο, άλλος ελπίζει σε μιά πράξη ευεργεσίας που ποτέ δεν έρχεται, ενώ κάποιοι άλλοι ελπίζουν ν’ αλλάξουν τον κόσμο και καταλήγουν να τα χάνουν μπροστά στην πρόκληση.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, όπως μας συμβουλεύει ο ´Εσσε, είναι είναι να δρούμε εκεί όπου έχουμε εξουσία να αποφασίζουμε: στην ίδια μας τη ζωή. Ο ειδικός στην επικοινωνία Φερράν-Ραμόν Κορτές σκέφτεται γύρω από αυτό το θέμα ως εξής:

image

Το ν’ αλλάξουμε ζωή δεν εξαρτάται από την τύχη, αλλά από τη θέλησή μας. Εξαρτάται, πάνω απ’ όλα, από τη σοβαρότητα των προθέσεων μας και από την ικανότητά μας, με το που θα είμαστε πεπεισμένοι ότι θα το κάνουμε, να χαράξουμε ένα καλό πλάνο, ακολουθώντας το με την αυστηρότητα και τη μεθοδικότητα που απαιτείται ώστε να πραγματοποιηθεί και να μη μείνει στο πλαίσιο της καθαρής φαντασίας.
Το ν’ αλλάξουμε ζωή προϋποθέτει να μπορέσουμε να δούμε μέσα μας και να αναθεωρήσουμε όλες τις ιδέες που δεν είναι λειτουργικές και μας προκαλούν το αίσθημα του ανικανοποίητου.
Προϋποθέτει να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε σε τάξη όλα τα κομμάτια ώστε να φτιάξουμε έναν καινούργιο οδηγό γιά τον οποίο θα αισθανόμαστε υπεύθυνοι και με τον οποίο θα θέλουμε να δεσμευτούμε.

Εφόσον αποδεχτούμε όλα αυτά, το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξουμε τη στιγμή που θα αρχίσουμε. Και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το τώρα.

´Αλλαν Πέρσυ
´Ερμαν ´Εσσε-Μαθήματα καθημερινής Σοφίας

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to ´Ερμαν ´Εσσε: Μαθήματα Σοφίας.

 1. Ο/Η iro λέει:

  Πραγματική σοφία!!! Την καλημέρα μου γλυκιά μου Έλενα!!!

 2. Ο/Η Μαρία λέει:

  «Η κοινωνία είναι ο,τι είναι ο άνθρωπος. Είναι προβολή του εαυτού μας.»

  «Όσο δεν καταλαβαίνω τον εαυτό μου δεν μπορώ να φέρω ειρήνη στον κόσμο.»
  …..
  Jiddu Krishnamurti

  ***** ❤

 3. Ο/Η Βαγγέλης λέει:

  «Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ένας δρόμος προς τον εαυτό του, το πρόπλασμα ενός δρόμου ,το προσχέδιο ενός μονοπατιού. Κανένας άνθρωπος δεν έφτασε να είναι εντελώς ο εαυτός του· ωστόσο, οι πάντες φιλοδοξούν να το κατορθώσουν, άλλοι στα τυφλά, άλλοι με περισσότερο φως, ο καθένας όπως μπορεί.» Την καλησπέρα μου Έλενα και σε όλη την εκλεκτή παρέα σου !!
  **************
  ´Ερμαν ´Εσσε

 4. Ο/Η Έλενα λέει:

  Καλημέρα σε όλους…σας ευχαριστώ πολύ..
  🌿🌿 🌸 🌿🌿 🌸 🌿🌿
  Και ναι….. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, όπως μας συμβουλεύει ο ´Εσσε,
  είναι είναι να δρούμε εκεί όπου έχουμε εξουσία να αποφασίζουμε:
  στην ίδια μας τη ζωή.»

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s