~ Η Σημασία μιάς ζεστής Αγκαλιάς ~


imageΤο φυσικό άγγιγμα και οι αγκαλιές είναι από τα ομορφότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν σε έναν άνθρωπο, σε κάθε ηλικία και επηρεάζουν τη διάθεση, την ψυχική αλλά και τη σωματική του υγεία. Τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν έχει αρκετές αγκαλιές στη ζωή του;

Επιστημονικές έρευνες σχετικά με τη σημασία της αγκαλιάς έχουν δείξει ότι τα ζώα που δεν είχαν αρκετή φυσική επαφή και ‘αγκάλιασμα’ με το είδος τους επιδείκνυαν επιθετική συμπεριφορά.
Αλλά και τα παιδιά που έχουν στερηθεί τη μητρική αγκαλιά –και όχι μόνο- κινδυνεύουν να έχουν περισσότερα προβλήματα στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την κοινωνική ζωή καθώς μεγαλώνουν. Παιδιά που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία με καλές συνθήκες (καθαριότητα, φαγητό, και καλυμμένες βασικές ανάγκες), είχαν ψυχοκινητική καθυστέρηση, επειδή δεν είχαν αγκαλιές και συναισθηματικό δέσιμο με τα άτομα που τα φρόντιζαν.

Οι λόγοι που χρειαζόμαστε μια καλή αγκαλιά.
Καταρχήν, το αγκάλιασμα δείχνει συναισθηματικό δέσιμο, νοιάξιμο, ψυχική εγγύτητα και ζεστασιά. Ποιός δε θέλει μια τέτοια θετική νότα στην καθημερινότητά του; Τώρα τα επιστημονικά ερευνητικά δεδομένα μας δείχνουν ότι οι αγκαλιές κάνουν καλό στην ψυχική και τη σωματική υγεία μας!

Το αγκάλιασμα μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.
Το θετικό συναίσθημα που συνοδεύει το αγκάλιασμα έρχεται από βαθιά μέσα μας, επειδή με την αγκαλιά εκκρίνονται ωκυτοκίνες, μια φυσική ορμόνη του οργανισμού που συνδέεται με το συναισθηματικό δέσιμο, τη σιγουριά και την ασφάλεια σε μια σχέση. Αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός βιολογικά είναι φτιαγμένος να ‘δένεται’ με άλλους ανθρώπους.

Τα μωρά που έχουν πάρει πολλές αγκαλιές μεγαλώνοντας, γίνονται λιγότερο στρεσαρισμένοι ενήλικες.
«Μην πάρεις αγκαλιά το μωρό που κλαίει, θα το κακομάθεις!» είναι μια συχνή παραίνεση προς νέους γονείς. ΛΑΘΟΣ!!! Τα μωρά χρειάζονται την αγκαλιά του γονιού για να ηρεμήσουν, να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια και να μεγαλώσουν και να γίνουν γερά παιδιά και ενήλικες. Πρόσφατη έρευνα στο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Emory έδειξε ότι τόσο στα ποντικάκια όσο και στους ανθρώπους, η αφή και το αγκάλιασμα ήδη από τη μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντικά για τη μείωση του στρες. Έτσι, τα μωρά που οι γονείς τους τα παρηγορούν με αγκαλίτσα, μεγαλώνοντας γίνονται ενήλικες που στρεσάρονται και αγχώνονται λιγότερο.

Το αγκάλιασμα μειώνει το στρες.
Μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που παράγεται στο σώμα όταν το άτομο αισθάνεται πιεσμένο και στρεσαρισμένο. Το αγκάλιασμα προκαλεί χαλάρωση στο σώμα και στέλνει μηνύματα ηρεμίας στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του τα μεταδίδει σε άλλα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες, το άγχος, η αίσθηση της πίεσης και να αυξάνεται η ηρεμία του ατόμου.

Το αγκάλιασμα μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Το έντονο στρες συνδέεται και με υψηλή αρτηριακή πίεση. Όταν κανείς μειώνει το στρες του, στέλνει μήνυμα χαλάρωσης στο νευρικό του σύστημα και ταυτόχρονα μειώνει και την αρτηριακή του πίεση. Επίσης, η αίσθηση της αφής στο δέρμα ενεργοποιεί τα κύτταρα της πίεσης, που στέλνουν μήνυμα χαλάρωσης στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το αγκάλιασμα κάνει καλό στην καρδιά.
Εκτός που το αγκάλιασμα κάνει ψυχολογικά καλό στην καρδιά και τα συναισθήματα, αποτελεί επίσης και καλό γιατρικό! Σε πανεπιστημιακή έρευνα στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι ζευγάρια που δεν αγκαλιάζονταν είχαν αυξημένο καρδιακό παλμό (ελαφριά ταχυκαρδία) σε σχέση με ζευγάρια που αγκαλιάζονταν συχνά.

Το αγκάλιασμα βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science δημοσιεύτηκε πρόσφατα έρευνα που δείχνει ότι το αγκάλιασμα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, κάποιος που έχει συχνές αγκαλιές από αγαπημένα του πρόσωπα, έχει ζεστές σχέσεις και κοινωνική υποστήριξη, όταν αρρωστήσει έχει λιγότερα και μικρότερης έντασης συμπτώματα σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν έχει συχνές αγκαλιές και κοντινές σχέσεις στη ζωή του.

Το αγκάλιασμα μειώνει τους φόβους.
Αγκαλιάζοντας ένα αγαπημένο πρόσωπο ή και ένα αγαπητό άψυχο αντικείμενο –όπως ένα αρκουδάκι- είναι αρκετό για να καταλαγιάσει τον φόβο των συμμετεχόντων σε πολλές έρευνες. Ακόμα και ένα απλό άγγιγμα στο χέρι μεταξύ συζύγων έχει βρεθεί ότι μειώνει το φόβο των ιατρικών εξετάσεων.

Το αγκάλιασμα μειώνει το συναίσθημα της μοναξιάς.
Το αγκάλιασμα και η φυσική επαφή με έναν άλλο άνθρωπο είναι σημαντικά για μικρούς και μεγάλους. Πανεπιστημιακή έρευνα του Ohio State University έδειξε ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο περισσότερο χρειάζεται αγκάλιασμα και φυσικό άγγιγμα από άλλους ανθρώπους, γιατί έτσι μειώνεται το συναίσθημα της μοναξιάς, αυξάνεται το συναίσθημα της συναισθηματικής ζεστασιάς και ‘δεσίματος’ και τα ψυχολογικά αυτά οφέλη συμβάλλουν στην ευεξία αλλά και την καλύτερη υγεία του ηλικιωμένου ατόμου.

image

Τα 7 είδη αγκαλιάς και η σημασία τους σε μια σχέση.

Ανάλογα με το είδος του αγκαλιάσματος μεταξύ δύο ενηλίκων σε μια σχέση, μπορεί κανείς να συμπεράνει διάφορα πράγματα για το είδος της σχέσης που έχει και για το πώς ο/η σύντροφος βλέπει τη σχέση αυτή.

Το φιλικό αγκάλιασμα.
Όταν ο φίλος ή η φίλη σας έρχεται από δίπλα σας και σας αγκαλιάζει με το ένα χέρι ενώ με το άλλο σας δίνει ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη, το νόημα είναι «είμαστε φιλαράκια». Τέτοιου είδους αγκάλιασμα δεν έχει ερωτική σημασία, αλλά δηλώνει ζεστά συναισθήματα, νοιάξιμο, και μια όμορφη σχέση, που όμως δεν πρόκειται απαραιτήτως να γίνει ερωτική.

Το νυσταγμένο αγκάλιασμα.
Αυτή η μαγική στιγμή, όταν δυο άνθρωποι είναι δίπλα-δίπλα και ο ένας γέρνει και αφήνει το κεφάλι του να ξεκουραστεί στον ώμο του άλλου, ενώ τα σώματα είναι αγκαλιασμένα… Όταν συμβαίνει αυτό το αγκάλιασμα σημαίνει ότι τα άτομα νιώθουν ασφάλεια μεταξύ τους, χαλαρώνουν και αφήνονται.

Το ευγενικό αγκάλιασμα.
Ή αλλιώς, το τυπικό αγκάλιασμα, όπως όταν χαιρετάμε μια ηλικιωμένη θεία και δε βλέπουμε την ώρα να αποτραβηχτούμε! Τέτοιου είδους αγκάλιασμα γίνεται όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν και συνήθως οι συμμετέχοντες προσπαθούν να μην αγγίξουν ο ένας τον άλλον, ενώ διατηρούν ένα παγωμένο χαμόγελο στο πρόσωπό τους. Τέτοιου είδους αγκάλιασμα μπορεί να συμβεί σε τυπικές σχέσεις ή σε πρώτο ραντεβού μεταξύ ντροπαλών ατόμων.

Το σφιχτό αγκάλιασμα της αρκούδας.
Να ένα αυθεντικό, ζεστό, σφιχτό, γεμάτο νόημα αγκάλιασμα! Όταν δυο άνθρωποι που έχουν αισθήματα ο ένας για τον άλλον και έχουν καιρό να βρεθούν ή έχουν επιθυμήσει ο ένας τον άλλον και τελικά βρίσκονται, δε θέλουν να αφήσουν ο ένας τον άλλον! Ανοίγει καθένας την αγκαλιά του και περικλείει μέσα της το άλλο άτομο, σφίγγοντας! Τα χαμόγελα και των δύο συμμετεχόντων είναι λαμπερά, ζωντανά και φωτίζουν τα πρόσωπά τους!

Το γρήγορο αγκάλιασμα.
Ξέρετε το γρήγορο αγκάλιασμα με πεταχτά φιλιά στον αέρα, σταυρωτά στα μάγουλα, που την επόμενη στιγμή τελειώνει και καθένας στρέφεται στη μεριά του; Αυτό το είδος αγκαλιάσματος δείχνει τη χαρά των ανθρώπων που συναντιούνται, διασταυρώνονται τα μονοπάτια τους, αλλά δείχνει επίσης και ότι καθένας είναι απασχολημένος με τα δικά του και θέλει να επιστρέψει σε αυτά.

Το παγωμένο αγκάλιασμα.
Το χειρότερο είδος αγκαλιάσματος: όταν αγκαλιάζουμε κάποιον και ο άλλος παραμένει παγωμένος και σαν άγαλμα, οπότε ούτε δεν το ανταποδίδει ούτε και το ευχαριστιέται. Σε αυτή την περίπτωση αναρωτηθείτε τι πάει στραβά με το κρύο αυτό άτομο.

Το αγαπησιάρικο αγκάλιασμα.
Αγκαλίτσα στον καναπέ, στο σινεμά, σε ένα παγκάκι, ένα ζευγάρι αγαπημένο που χάνεται ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και νιώθει όοοομορφα… Ένα συναισθηματικό αγκάλιασμα που στέλνει το μήνυμα «σε αγαπώ, σε νοιάζομαι, νιώθω υπέροχα μαζί σου!».

Dr. Λίζα Βάρβογλη-Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.

http://www.anapnoes.gr

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to ~ Η Σημασία μιάς ζεστής Αγκαλιάς ~

 1. Ο/Η iro λέει:

  Το νυσταγμένο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Ο/Η Έλενα λέει:

  Το αγαπησιάρικο!!!!!!!!! ❤

 3. Ο/Η Μαρία λέει:

  ****** ❤

  Αγκαλιές για καλύτερη υγεία

  ******
  Την επόμενη φορά που κάποια/κάποιος σας ζητήσει να της δώσετε μια αγκαλίτσα, ξανασκεφτείτε το πριν την/τον αγνοήσετε συνεχίζοντας αυτό που κάνετε. Σύμφωνα με μια έρευνα από το Carnegie Mellon University που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, οι αγκαλίτσες μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε ασθένειες. Ο ψυχολόγος Dr. Sheldon Cohen, που ήταν ο επικεφαλής της έρευνας, συμπεραίνει ότι «όσοι λαμβάνουν πολλές αγκαλιές προστατεύονται από λοιμώξεις».

  Ξέρουμε ότι οι αγκαλιές μας δίνουν μια θερμή εσωτερική αίσθηση και θαλπωρή. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτή ακριβώς η γλυκιά αίσθηση μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλουμε το άγχος της καθημερινότητας και να θωρακίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

  Είναι γνωστό σε όλους ότι το άγχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές επιδίωξαν να καθορίσουν αν οι αγκαλιές – και γενικότερα η κοινωνική υποστήριξη – μπορούν να μας προστατεύσουν από την ευαισθησία, σε ασθένειες, που προκλήθηκε από το άγχος που παράγεται από διαπροσωπικές συγκρούσεις στο άμεσο κοινωνικό μας περιβάλλον.

  «Γνωρίζουμε ότι άτομα που βρίσκονται σε συνεχής συγκρούσεις με άλλους, δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν απλές ιώσεις. Επίσης γνωρίζουμε ότι άτομα που έχουν έναν κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης είναι εν μέρει προστατευμένα από τις επιπτώσεις που έχει το άγχος σε ψυχολογικές καταστάσεις, όπως τη κατάθλιψη και το χρόνιο στρες. Εξετάσαμε εάν το κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης είναι το ίδιο αποτελεσματικό στο να μας θωρακίζει ενάντια στην ευαισθησία που παρουσιάζει ο οργανισμός μας σε λοιμώξεις εξαιτίας του άγχους. Ακόμη μελετήσαμε εάν με το να δεχόμαστε αγκαλιές μπορούμε να αντικαταστήσουμε εν μέρει το πλαίσιο κοινωνικής υποστήριξης που ίσως δεν υπάρχει και κατ’ επέκταση να προστατευτούμε από λοιμώξεις».

  Στη μελέτη έλαβαν μέρος 400 υγιείς ενήλικες που συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για το κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης που είχαν στο περιβάλλον τους. Ακόμη κάθε μέρα, στο τέλος της ημέρας τους και για δύο εβδομάδες, δέχονταν ένα τηλεφώνημα από τους ερευνητές και ανέφεραν πόσες διαπροσωπικές συγκρούσεις είχαν κατά την διάρκεια της ημέρας και πόσες αγκαλιές είχαν λάβει.

  Στη συνέχεια οι μελετητές εξέθεσαν τους συμμετέχοντες σε μια συνηθισμένη ίωση. Μετά από παρακολούθηση, συμπέραναν ότι τόσο τα άτομα που είχαν αναπτυγμένο κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης όσο και τα άτομα που λάμβαναν πολλές αγκαλιές εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων ως αποτέλεσμα διαπροσωπικών συγκρούσεων. Επιπλέον ανεξαρτήτου από το αν είχαν διαπροσωπικές συγκρούσεις, τα άτομα με πιο αναπτυγμένο κοινωνικό πλαίσιο υποστήριξης και που λάμβαναν περισσότερες αγκαλιές εμφάνισαν πιο ήπια συμπτώματα.

  «Τα αποτελέσματα μας φανερώνουν ότι το να σε αγκαλιάζει ένα άτομο που εμπιστεύεσαι μπορεί να λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός τρόπος υποστήριξης. Επίσης με το να λαμβάνουμε πολλές αγκαλιές μπορούμε να μειώσουμε την επιβλαβή επιρροή που έχει το άγχος στην υγεία μας. Η προφανής ευεργετική επίδραση που έχουν οι αγκαλιές στην υγεία μας μπορεί να αποδοθούν είτε στη φυσική επαφή αυτή καθ’ αυτή, είτε στο ότι η αγκαλιές αποτελούν ένδειξη υποστήριξης και οικειότητας… Ανεξάρτητα από την αιτία, τα άτομα που λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές είναι περισσότερο προστατευμένα από λοιμώξεις».

  Αν χρειάζεστε ακόμη κάποιον λόγο για να πάτε να αγκαλιάσετε κάποιον ή κάποια, τότε λάβετε υπόψη ότι οι αγκαλιές μειώνουν την πίεση, απομακρύνουν τον φόβο για τον θάνατο, βελτιώνουν την υγεία της καρδιά και μειώνουν την μοναξιά.

  ******* ❤

  πηγή: skepsou.gr

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s