~ Γυρεύοντας το αντικλείδι ~


imageΠίσω από κάθε τι αντιπαραγωγικό, πίσω από κάθε τι που μας κλείνει τις πόρτες, κρύβεται ένας ηττοπαθητικός μοχλός. Αυτός ο μοχλός μπορεί να είναι μια ιδέα, ένα συναίσθημα, μία συναίσθηση, ή ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τους άλλους, τον κόσμο και το μέλλον μας. Συνήθως είναι όλα αυτά.

Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός ο αρνητικός μοχλός είναι 100% λάθος. Συμβαίνει όμως πολύ συχνά αυτός ο σαμποτέρ να είναι ανακριβής. Συγκεκριμένα, αυτό που φταίει είναι το ‘μπαγιάτικο’ του πράγματος. Δηλαδή, όλα αυτά τα αρνητικά γνωστικά και συναισθηματικά στοιχεία τα σπείραμε και τα καλλιεργήσαμε μέσα μας όταν ήμασταν μικρότεροι, διαφορετικοί, και μπορούσαμε ή δεν μπορούσαμε να κάνουμε αρκετά πράγματα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε σήμερα.
Όντως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε, όμως παρά τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν γίνει στη ζωή μας εμείς εξακολουθούμε να σέρνουμε τα ίδια μπαγκάζια, βαριά βαριά…!

Καιρός τότε να τεστάρουμε την ακρίβεια όλων αυτών των υπνωτιστικών μηνυμάτων που κυβερνούν τη ζωή μας με ένα τόσο αναχρονιστικό λογισμικό . Ξεκινήστε να αμφισβητείτε ότι προηγουμένως έμοιαζε τσιμεντένια δομή, σιδερένια δεσμά που σας αιχμαλώτιζαν μέχρι τώρα. Δοκιμάστε ένα ‘όχι’ εκεί που ήταν σίγουρο και αναμενόμενο από σας το ‘ναι’ και θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι φίλοι θα σας ξαναμιλήσουν-μερικοί θα το εκτιμήσουν κιόλας. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε ότι η ιδέα που είχατε ότι ‘όχι σημαίνει θα με απορρίψουν, ήταν υπεργενικευμένη.

Βέβαια, πολλές φορές νομίζουμε ότι δοκιμάζουμε να φερθούμε ερευνητικά στις αρνητικές πεποιθήσεις μας, ενώ στην ουσία δημιουργούμε τις συνθήκες να πάρουμε αυτό που είχαμε προβλέψει ότι θα παίρναμε. Π.χ. αν το όχι το πούμε θυμωμένα, πιθανότατα ναι, θα πάρουμε απόρριψη.
Δεν θα αμφισβητήσετε τα παγιωμένα μόνο και μόνο για να τα απορρίψετε. Θα τα τεστάρετε γιατί έχουν παλιώσει και ήρθε η ώρα να δείτε τι σας κάνει και τι όχι. Για να διακρίνετε τις πραγματικές τους διαστάσεις και όχι να κινείστε εγκλωβισμένοι εντός των πεπαλαιωμένων συντεταγμένων, για να έχετε μια ρεαλιστική άποψη.
Μπορεί να ισχύουν όσα προβληματικά πράγματα πιστεύετε και αισθάνεστε αλλά σε ορισμένες μόνο περιστάσεις, με ορισμένους μόνο ανθρώπους, σε ορισμένους μόνο τόπους. Δοκιμάστε. Ακόμη και η πιο μικρή μετατόπιση από τη σιδερένια αυτή φυλακή θα φέρει μεγαλύτερες αλλαγές από αυτές που ίσως προσδοκείτε.

Α.Αρβανιτοπούλου

Α.Αρβανιτοπούλου

Αγγελική Αρβανιτοπούλου

Clinical Psychology MS
Ηarvard edx
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to ~ Γυρεύοντας το αντικλείδι ~

  1. Ο/Η iro λέει:

    Πάντα ακριβή τα άρθρα της Αγγελικής!!!

  2. Ο/Η Ευτυχια Πανδη λέει:

    Εξαιρετικο το αρθρο !!!!!!!!!

  3. Ο/Η Kaiti Himou λέει:

    ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!!!!

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s