~ Ξεκλειδώνοντας ~


imageΑπό την Αγγελική Αρβανιτοπούλου.

Σκοτεινιά ε; Nαι, σε σας έτυχε. Αισθάνεστε τώρα πτώμα, ένα τέτοιο πτώμα παγιδευμένο σε ένα σώμα που μισο-θέλει να ζήσει, μισο-θέλει να ενδώσει πια… Αυτή τη στιγμή το μέλλον για σας είναι μόνο ένα σχήμα λόγου. Κι όμως. Ξέρετε ότι από τέτοιες στενωπούς πέρασαν κι άλλοι. Πολλοί βγήκαν όρθιοι, άλλοι σακατεμένοι, κι άλλοι δεν πήγαν ούτε μπροστά ούτε πίσω…έμειναν καθηλωμένοι εκεί, σε μία σιωπή παγωμένης ανακωχής με τον χρόνο.

Σήμερα είμαι εδώ για σας που περνάτε ένα κομβικό σημείο στη ζωή σας, την δική σας ύφαλο και έχετε πελαγοδρομήσει. Κρατώ τα δώρα που έφεραν εκείνοι που τα κατάφεραν, εκείνοι που τερμάτισαν, όσοι έγιναν μεγάλοι. Αυτοί κρατούσαν τρία κλειδιά : ήταν ανοιχτοί στις προκλήσεις, ήταν αφοσιωμένοι στους στόχους τους, και είχαν τον έλεγχο του εαυτού τους και της κατάστασης.

Τι σημαίνει είμαι ανοιχτός στις προκλήσεις; Σημαίνει ότι ενώ για τον κάθε άνθρωπο μία κατάσταση είναι ευλογία, ή κατάρα για τον άνθρωπο που θέλει να σκαρφαλώσει ψηλότερα, η δυσκολία είναι απλά μία λαβή για να πιαστεί και να ανέβει…

Το να είμαστε ανοιχτοί στις προκλήσεις δεν είναι κάτι που το έχεις ή δεν το έχεις. Είναι κάτι που μαθαίνεται, είναι ο τρόπος που βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής και του νου τις καταστάσεις. Είναι όταν διαλέγουμε να μην είμαστε μυωπικοί και δεν χάνουμε την προοπτική της ολότητας. Είναι όταν βλέπουμε μία κατάσταση μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ζωής μας. Όταν καταλαβαίνουμε και νιώθουμε ότι αυτό που ζούμε είναι μόνο ένα διάνυσμα, ένα κλάσμα της ζωής μας. Θα περάσει.

Θέλετε να βοηθήσετε περισσότερο τον εαυτό σας στις προκλήσεις; Φιλτράρετε τα λόγια σας, και αυτά που λέτε στον εαυτό σας και στους άλλους. Οι λέξεις έχουν πυρηνική δύναμη, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και αυτό με τη σειρά του καθορίζει το σθένος μας, το αν αισθανόμαστε γίγαντες απέναντι στο καχεκτικό προβληματάκι ή αν το πρόβλημα μας πέρασε στο μπόι..

Δεύτερον, δέσμευση στους στόχους μας. Σκοποβολή. Βάζεις στόχο, μαθαίνεις να στοχεύεις. Μισό λεπτό. Ο στόχος τείνει εξ ορισμού στο μέλλον, δηλαδή σταματάμε να μηρυκάζουμε τα «μπαγιάτικα» από το παρελθόν. Δεν είναι ότι απλά δε βοηθάει και μας καταθλίβει. Είναι ότι αυτή η πρακτική μας βολεύει να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας για το παρόν. Μη νομίζετε, το homo-sapiens ξέρει καλά να είναι ομοιοστατικός οργανισμός. Μπροστά.

Έλεγα λοιπόν ότι δέσμευση στους στόχους μας σημαίνει μαθαίνω να στοχεύω. Τα σχέδια μας, για να μπουν καλά στο πετσί μας (και να περάσουν τον έλεγχο του αφεντικού : του υποσυνειδήτου μας) πρέπει να είναι ρεαλιστικά, και με καθαρή διατύπωση, τα αφηρημένα βλέπετε, δεν τα «διαβάζει». Ε, τώρα ξέρετε, ας μην στοχεύσουμε και σε πράγματα που ξέρουμε εκ προοιμίου ότι δεν αλλάζουν. Ας δώσουμε την ενέργειά μας σε μία προσπάθεια που να είναι οικοδομήσιμη έτσι ώστε να μην έρθει η πραγματικότητα και μας τα κατεδαφίσει όλα.

Και τώρα το καλύτερο: o έλεγχος. Θέλεις να ξεκινήσουμε από σήμερα; Από αυτή τη στιγμή ; Ωραία. καταρχήν εμπιστεύσου τα συναισθήματά σου, τη δική σου φωνή γιατί αν ακούσεις τους άλλους είναι σα να παραχωρείς τον έλεγχο σου στην εξουσία τους. Μην τους αφήνεις να ακυρώσουν τα συναισθήματα σου, η μόνη έγκυρη αλήθεια είναι αυτή που βιώνεις εσύ, και η βέλτιστη διαδρομή για σένα είναι εκεί που σου δείχνουν τα σωθικά σου, το ένστικτό σου.

Βέβαια έχω τον έλεγχο εγώ δε σημαίνει κάνω ό,τι θέλω. Πρέπει να ξέρεις πότε να αφεθείς στα συναισθήματα σου, πότε π.χ. να ανοίξεις το καπάκι για να αποσυμπιεστούν συναισθήματα οργής, και πότε να «το μαζέψεις» γιατί πρέπει να δώσεις προτεραιότητα κάπου αλλού. Άλλο πώς αισθανόμαστε, άλλο τι κάνουμε. Μπορείς να αισθάνεσαι τα ανείπωτα, όμως στις πράξεις θα κάνεις αυτό που σε συμφέρει…!!

Ανοίξαμε καμιά χαραμάδα για λίγο φως; Δεν το ‘χεις μάθει τόσα χρόνια; Πάντα έχει σκοτάδι πριν το φως της αυγής.

Α.Αρβανιτοπούλου

Α.Αρβανιτοπούλου

Αγγελική Αρβανιτοπούλου
Clinical Psychology MS
Ηarvard edx
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Advertisements
This entry was posted in ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to ~ Ξεκλειδώνοντας ~

  1. Ο/Η iro λέει:

    Καλημέρα!!! Ασφαλώς και ανοίξαμε!!!

  2. Ο/Η Έλενα λέει:

    Καλημέρα Ηρώ μου….χαίρομαι!! 🌸 🌿 🌸

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s