~9 συμβουλές γιά να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις~


imageΌσα έχουμε στο μυαλό μας, έχουν πολλή δύναμη. Αν οι θετικές σκέψεις έχουν τη δύναμη να χτίσουν μια τεράστια επιχειρηματική αυτοκρατορία από ένα πολύ ταπεινό ξεκίνημα, τότε οι αρνητικές σκέψεις μπορούν σίγουρα να μας «ακινητοποιήσουν» και να μας εμποδίζουν από το επιτύχουμε στη ζωή μας, σε διάφορους τομείς.

Όσο πιο γρήγορα μπορέσετε να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σας, τόσο το καλύτερο. Υγεία, ευτυχία και χαρά, μπορούν να γίνουν δικά σας, αν καταφέρετε να μετατρέψετε κάθε τι αρνητικό, σε θετικό.
Λίγο στρες, μπορεί να είναι παραγωγικό για να επιτύχετε στη ζωή σας. Αυτό ονομάζεται ουσιαστικά «κινητήρια δύναμη» και βοηθά να ολοκληρώσουμε όσα έχουμε αναλάβει στην ώρα τους, ή μας κάνει επιφυλακτικούς σχετικά με ορισμένες καταστάσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα προκύπτει όταν έχουμε εμμονή με τον αρνητικό τρόπο σκέψης.
Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές. Μπορείτε να επιλέξετε να σκέφτεστε θετικά ή αρνητικά, όποια κι αν είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις αρνητικές σκέψεις και να έχετε μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

Συνειδητοποίηση:
Όλες οι αρνητικές σκέψεις, όπως θλίψη, απελπισία, ενοχές, θυμός, κλπ, μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για την ανάληψη δράσης. Δείτε πότε η διάθεσή σας αλλάζει προς το χειρότερο και σημειώστε τι σκεφτόσασταν εκείνη τη στιγμή. Σε λίγες ημέρες, θα είστε σε θέση να επισημάνετε τη σκέψη που σας έκανε να νιώσετε αυτά τα συναισθήματα κι έτσι θα μπορέσετε να ελέγξετε τη σκέψη σας πριν γίνει συναίσθημα και ριζώσει στο μυαλό σας. Θα συνειδητοποιήσετε ότι τις περισσότερες φορές, είναι οι ίδιες αρνητικές σκέψεις που σας έρχονται στο μυαλό.

image

Χρόνος για τον εαυτό μας:
Οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε τόσο απασχολημένοι με το να φροντίζουμε τους άλλους ή να ασχολούμαστε με διάφορα πράγματα, που ξεχνάμε να διαθέσουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της βόλτας μας, συχνά σκεφτόμαστε τι να μαγειρέψουμε ή πώς να κάνουμε μια δουλειά στο γραφείο. Διαθέστε λίγη ώρα για τον εαυτό σας κάθε μέρα, όταν κάνετε κάτι που σας αρέσει, χωρίς να το διακόπτετε με άλλες σκέψεις. Με αυτό τον τρόπο, η αποδοτικότητά σας θα βελτιωθεί και σε άλλα πράγματα. Η ευτυχία που θα αντανακλά στο πρόσωπό σας, θα κάνει και τους αγαπημένους σας χαρούμενους.

Διαχειριστείτε το χρόνο σας:
Υπάρχει μόνο ένα πράγμα σε αυτή τη ζωή, που όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν σε ίσο μερίδιο: ο χρόνος. Μάθετε να διαχειρίζεστε τις 24 ώρες της ημέρας, αποτελεσματικά. Εάν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε τις αποστολές σας στην ώρα τους, αυτό θα επιδεινώσει τις αρνητικές σας σκέψεις και θα επηρεάσει το επίπεδο της αυτοπεποίθησής σας. Ορίστε συγκεκριμένο χρόνο για κάθε εργασία, τηρήστε τον και βγάλτε από τη ζωή σας ό,τι σας «τρώει» το χρόνο άσκοπα.

Να έχετε χαρούμενες παρέες:
Ένα χαλασμένο αυγό είναι αρκετό για να καταστρέψει ένα ολόκληρο καλάθι με αυγά! Ακόμα κι αν είστε το πιο θετικά σκεπτόμενο άτομο, η παρέα με ένα… αρνητικό άτομο, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης σας προς το χειρότερο. Επιλέξτε τους φίλους σας προσεκτικά. Και αφιερώστε όλο και περισσότερο χρόνο σε άτομα που σκέφτονται θετικά και αισιόδοξα.

image

Δραστηριότητες αναψυχής:
Ασχολίες που σας ευχαριστούν, όπως το να ακούτε μουσική, να διαβάζετε ένα βιβλίο, να βλέπετε μια ταινία στην τηλεόραση, ή να κάνετε το χόμπι σας, είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορούν να εκτρέψουν το μυαλό σας από τον αρνητικό, προς τον θετικό τρόπο σκέψης.

Ακονίστε τις αισθήσεις σας:
Σήμερα, εξαιτίας των ταχύτατων ρυθμών ζωής, οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει ανοσία στις αισθήσεις τους. Σταματήστε, χαλαρώστε και απολαύστε οτιδήποτε ωραίο, δίνοντας προσοχή στις αισθήσεις σας σε κάθε δραστηριότητα. Μυρίστε και απολαύστε τη γεύση των τροφών όταν τρώτε. Όταν κάνετε μπάνιο, νιώστε το νερό που ρέει μέσα από το σώμα σας. Νιώστε τις διαφορετικές υφές στα υφάσματα. Κοιτάξτε τον ουρανό και αισθανθείτε τον αέρα στο πρόσωπό σας, ενώ κάνετε ποδήλατο. Όλα αυτά θα σας κάνουν πιο ζωντανούς και θετικούς.

Αποφύγετε τη γενίκευση και την υπερβολή:
Πολλές φορές, σκεφτόμαστε και ξανασκεφτόμαστε μερικές αρνητικές καταστάσεις, ώστε να τις «χαράζουμε» στο μυαλό μας και να μας κρατούν λυπημένους. Το να ξεχνάμε και να συγχωρούμε, είναι πολύ σημαντικό στη ζωή. Διαφορετικά θα υπερβάλλουμε στις σκέψεις μας και θα γενικεύουμε καταστάσεις, γεμίζοντας αγωνία.
Για παράδειγμα, η γενικευμένη δήλωση, «δεν με ακούς ποτέ», μπορεί να διατυπωθεί ως «υπήρξαν φορές κατά το παρελθόν που με πρόσεχες και ένιωθα ότι με άκουγες. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, αισθάνομαι πως δεν ενδιαφέρεσαι για ό, τι έχω να πω». Η δεύτερη διατύπωση είναι πιο ειλικρινής και λιγότερο υπερβολική. Οπότε μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο θετικό αποτέλεσμα.

image

Το πείσμα δεν κερδίζει ποτέ:
Πολλοί λένε «ή θα έχεις δίκιο ή θα είσαι χαρούμενος». Για να είμαστε χαρούμενοι, θα πρέπει να υποχωρούμε. Το πείσμα μας κάνει να χάνουμε χρόνο. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να λέει τη δική του γνώμη, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από τη δική σας. Ακόμα και αν το επιχείρημά σας είναι σωστό, δεν πρόκειται να σας κάνει ευτυχισμένους, όταν έχει δημιουργηθεί μια δυσάρεστη κατάσταση. Έτσι, κάποιες φορές θα πρέπει να υποχωρείτε και να δίνετε τόπο στην οργή για να μην αφήνετε τα προβλήματα να δημιουργούνται.

Αποφύγετε να βγάζετε συμπεράσματα:
Μερικές φορές, πριν οι συνομιλητές σας ολοκληρώσουν ό,τι λένε, βγάζετε συμπεράσματα, τα οποία μπορεί να οδηγούν σε δυσάρεστα επιχειρήματα και να σας γεμίζουν αρνητικές σκέψεις. Αποφύγετε να κάνετε υποθέσεις. Μην παίρνετε κάθε τι προσωπικά, πριν μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει. Η υπομονή είναι αρετή.
Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές. Μπορείτε να επιλέξετε να σκέφτεστε θετικά ή αρνητικά, όποια κι αν είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζετε. Το μυαλό μας έχει ένα «μυστικό», αόρατο «φυλαχτό». Από τη μια πλευρά έχει την αρνητική στάση απέναντι στη ζωή και από την άλλη τη θετική. Η αρνητική πλευρά θα σας στερήσει από όλα αυτά που κάνουν τη ζωή να αξίζει.

http://antikleidi.com

Βρήκα αυτό το μικρό άρθρο αρκετά ενδιαφέρον…μερικές απλές συμβουλές που γνωρίζουμε αλλά τις ξεχνάμε μέσα στο άγχος της καθημερινότητας..
Ίσως μας αφυπνίσουν λίγο…τι λέτε..καλό απόγευμα..

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to ~9 συμβουλές γιά να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις~

 1. Ο/Η Μαρία λέει:

  ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΚΕΝΑ

  Ο εγκέφαλος μας απεχθάνεται τα κενά, επομένως αν τον αφήσετε χωρίς σκέψεις είναι πολύ πιθανό μια αρνητική σκέψη να καλύψει σύντομα αυτό το κενό. Για αυτόν τον λόγο, αντικαταστήστε την αρνητική σκέψη που σας ταλαιπωρεί με μια θετική.

  Εξάλλου, οι θετικές σκέψεις είναι περισσότερες από τις αρνητικές. Αν, για παράδειγμα, ο/η σύντροφός σας δεν σηκώνει το κινητό, αντί να σκεφτείτε ότι κάτι έχει συμβεί μπορείτε να εστιάσετε στις λιγότερο δυσάρεστες πιθανότητες που είναι περισσότερες και πιο πιθανές: «έπεσε η μπαταρία του κινητού», «βρίσκεται σε περιοχή χωρίς κάλυψη», «δεν το ακούει» κτλ. Σκεφτείτε ότι συνήθως οι στατιστικές είναι με το μέρος του αισιόδοξου.

  *****
  ΚΑΝΤΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ

  Η καλύτερη τακτική, όταν έχετε μια αρνητική σκέψη, είναι να δημιουργήσετε αντιπερισπασμό προσπαθώντας να σκεφτείτε κάτι άλλο ώστε να αποσπάσετε το μυαλό σας από αυτή.

  Ο εγκέφαλος μας ψάχνει διαρκώς για νέα πράγματα με σκοπό να επικεντρωθεί σε αυτά, επομένως αν τον τροφοδοτήσετε με άλλα ερεθίσματα είναι πιθανό να απαλλαγείτε από μια δυσάρεστη και ενοχλητική σκέψη.

  Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι καλύτερα να αποσπάσετε την προσοχή σας με ένα πράγμα, παρά να αφήσετε το μυαλό να χαθεί σε διάφορες άλλες σκέψεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκοπη περιπλάνηση νου σχετίζεται με τη δυστυχία. Είναι καλύτερα, λοιπόν, να επικεντρωθείτε, π.χ., σε ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ή ένα έργο.

  ******

  pathfinder

  Έλενα, ωραίο θέμα, πολλές αρνητικές σκέψεις μερικές φορές! ❤

 2. Ο/Η Μαρία λέει:

  Και βέβαια, για όσους επιζητούν κάτι πιο αποτελεσματικό, υπάρχει η τεχνική του διαλογισμού, το άδειασμα του νου, ο,τι καλύτερο για να μην τον αφήνουμε, όσο γίνεται, να κάνει ο,τι θέλει, και να έχουμε συνείδηση, του τι περνάει απ΄αυτόν.

  *****
  Διαλογισμός
  Διαλογισμός είναι το άδειασμα του νου από το περιεχόμενό του.

  *****

  Ο διαλογισμός είναι μία μορφή πνευματικής συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση, την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων.

  Σκοπός του διαλογισμού είναι η άντληση γνώσης και εμπειριών μέσω της συγκέντρωσης και μέσω αυτού μπορείς να χαλαρώσεις το μυαλό και να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ανακαλύψει το τι είναι σημαντικό για σένα

  Συνήθως η αρχή για τη χαλάρωση είναι η παρακολούθηση της αναπνοής η οποία πρέπει να είναι αργή και σταθερή.

  πηγή: η τέχνη του διαλογισμού, Krishnamurti

  *****

  Επόμενο βήμα, είναι η χαλάρωσή του νου η οποία μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως για παράδειγμα οι ασκήσεις απλής προσοχής ( παρατηρώντας τη φλόγα ενός κεριού), καθοδηγούμενου διαλογισμού ή καθοδηγούμενων εμπειριών (ιστορίες σε μορφή ονείρου με την πρόθεση να φαντάζεται κανείς νέες καταστάσεις που βοηθούν να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. )

  *****

  ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ είναι η απόλαυση της δικής σου παρουσίας, είναι η απόλαυση της ίδιας σου της ύπαρξης. Είναι πολύ απλό — μια απόλυτα χαλαρωμένη κατάσταση συνειδητότητας όπου δεν κάνεις τίποτα.

  Τη στιγμή που αρχίζεις να κάνεις κάτι, αποκτάς ένταση, αμέσως δημιουργείται αγωνία. Πώς να το κάνω; Τι να κάνω; Πώς να πετύχω; Πώς να μην αποτύχω; Ήδη έχεις μεταφερθεί στο μέλλον.

  Διαλογισμός σημαίνει απλά να είσαι, χωρίς να κάνεις τίποτα — καμία δράση, καμία σκέψη, κανένα συναίσθημα. Απλά υπάρχεις κι αυτό είναι μια γνήσια απόλαυση.
  Από πού προέρχεται αυτή η απόλαυση, όταν δεν κάνεις τίποτα;

  Δεν προέρχεται από πουθενά, ή μάλλον προέρχεται από παντού. Δεν έχει αιτία, γιατί η ύπαρξη είναι φτιαγμένη από το υλικό που λέγεται χαρά. Δεν χρειάζεται αιτία ή λόγο. Αν είσαι δυστυχισμένος, υπάρχει κάποιος λόγος. Αν είσαι ευτυχισμένος, απλά είσαι ευτυχισμένος — χωρίς λόγο.

  Ο νους σου προσπαθεί να βρει ένα λόγο, γιατί δεν μπορεί να πιστέψει στο αναίτιο, δεν μπορεί να ελέγξει το αναίτιο. Εκεί ο νους απλά χάνει κάθε ισχύ. Έτσι λοιπόν, ο νους συνεχίζει να βρίσκει τον ένα ή τον άλλον λόγο. Θα ήθελα όμως να σου πω ότι κάθε φορά που είσαι ευτυχισμένος, είσαι ευτυχισμένος χωρίς κανέναν λόγο. Όταν είσαι δυστυχισμένος, τότε υπάρχει κάποιος λόγος — γιατί η ευτυχία είναι το υλικό από το οποίο είσαι φτιαγμένος. Είναι η ίδια σου η ύπαρξη, είναι ο εσώτατος πυρήνας σου. Η χαρά είναι ο εσώτατος πυρήνας σου.

  Κοίταξε τα δέντρα, τα πουλιά, τα σύννεφα, τα αστέρια… κι αν έχεις μάτια, θα μπορέσεις να δεις ότι όλη η ύπαρξη είναι χαρούμενη. Τα πάντα είναι απλώς ευτυχισμένα. Τα δέντρα είναι ευτυχισμένα χωρίς κανένα λόγο. Δεν πρόκειται να γίνουν πρωθυπουργοί ή πρόεδροι, δεν πρόκειται να γίνουν πλούσια, ούτε θα αποκτήσουν ποτέ τραπεζικό λογαριασμό. Κοίταξε τα λουλούδια — είναι ευτυχισμένα χωρίς λόγο. Είναι πράγματι απίστευτο το πόσο ευτυχισμένα είναι τα λουλούδια.

  Ολόκληρη η ύπαρξη είναι φτιαγμένη από το υλικό που λέγεται χαρά!

  ΠΗΓΗ : OSHO: Τι είναι Διαλογισμός; (Εκδόσεις Ρέμπελ)

  *****

  Βήματα
  (πηγή: το μικρό βιβλίο του διαλογισμού, GEOM)

  Η καλύτερη ώρα για να κάνετε διαλογισμό είναι πριν την ανατολή του ήλιου και στο ηλιοβασίλεμα. Μπορείτε όμως να διαλογιστείτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και μέσα στο ασανσέρ, στο λεωφορείο, στο διάλειμμα της εργασίας σας ή όταν περιμένετε να πάρετε το παιδί σας από το σχολείο.

  Βρείτε έναν ήσυχο χώρο. Καθίστε κάτω, σε ένα μαξιλάρι, με τα πόδια οκλαδόν ή, αν δεν μπορείτε, καθίστε σε μια καρέκλα με ίσιο τον κορμό, με το κεφάλι και το λαιμό σε ευθεία γραμμή με τη σπονδυλική στήλη. Μη σφίγγετε το σώμα σας. Ξεκινήστε με 5 λεπτά, δύο φορές την ημέρα.

  Συγκεντρωθείτε και προσπαθήστε να αισθανθείτε το σώμα σας. Στρέψτε την προσοχή στην αναπνοή σας και ακολουθήστε τα κύματα της εισπνοής και εκπνοής, καθώς μπαινοβγαίνουν μέσα από τα ρουθούνια, καθώς φουσκώνουν και χαλαρώνουν την κοιλιά σας.

  Όταν οι σκέψεις σάς αποσπάσουν, προσπαθήστε να επανασυνδεθείτε με την αναπνοή σας, χωρίς να αγωνιάτε για την παρουσία τους. Φερθείτε στο μυαλό σας με ευγένεια, σταθερότητα και αγάπη. Είναι σαν ένα μικρό κακομαθημένο παιδί. Πρέπει να μάθετε πότε να είστε αυστηροί και πότε να χαλαρώνετε μαζί του.

  Μην κοιμάστε. O ύπνος δεν είναι διαλογισμός. Είναι ξεκούραση. O διαλογισμός είναι εγρήγορση, παρατήρηση, συγκέντρωση.

  Διαλογιστείτε 2 ώρες μετά το φαγητό.

  Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, υιοθετήστε μια ορισμένη νοοτροπία: Μην κρίνετε, έχετε υπομονή, ανοίξτε το μυαλό σας, έχετε εμπιστοσύνη στη σοφία και στην καλοσύνη σας, μη σκέφτεστε τα αποτελέσματα, ζήστε τη στιγμή και, τέλος, αφήστε τα όλα πίσω σας και τα καλά και τα κακά. Μάθετε να βιώνετε συνειδητά κάθε λεπτό, όπως ακριβώς είναι.

  Και μην ξεχνάτε… κανένα βιβλίο ή άρθρο δεν θα σας μάθει να διαλογίζεστε. Μόνο με τη συνεχή πρακτική θα βρείτε την άκρη στο λαβύρινθο του μυαλού και της ψυχής σας

  *****
  Είναι γνωστό ότι ο διαλογισμός έχει ευεργετικές ιδιότητες με θετικές επιδράσεις στο νου και στο σώμα μας.
  Εσείς θα επιλέγετε κάθε φορά μέσα από μεγάλη γκάμα διαλογισμών, έτσι ώστε ο καθένας από σας να βρει τη μέθοδο που είναι κατάλληλη για την προσωπικότητα του.

  Πηγή : Μy Reiki

  Καθίστε λοιπόν ήσυχα και χαλαρώστε… μην σκέφτεστε τίποτα….

 3. Ο/Η Μαρία λέει:

  «Διαλογισμός είναι να δεις τα πράγματα όπως είναι και να πας πέρα απ’ αυτά.»
  «Να διαλογίζεσαι σημαίνει να είσαι αθώος από το χρόνο.»
  «Ο διαλογισμός δεν είναι το μέσο για να πετύχεις κάποιο σκοπό.
  Είναι και το μέσο και ο σκοπός.»
  «Διαλογισμός είναι το τέλος της σκέψης.»
  «Ο διαλογισμός είναι μια κατάσταση όπου ο νους κοιτάζει τα πάντα με πλήρη προσοχή,
  ολοκληρωτικά, όχι μόνο εν μέρει.»
  «Το άνθισμα της αγάπης είναι διαλογισμός.»
  «Ο διαλογισμός είναι μια ακίνητη κίνηση.»
  «Διαλογισμός είναι η απελευθέρωση από το γνωστό.»

  …..

  «Αν κάνεις το διαλογισμό σκοπό σου, δεν θα είναι διαλογισμός.
  Αν κάνεις σκοπό το να γίνεις καλός, η καλοσύνη ποτέ δεν θ’ ανθίσει.
  Όταν καλλιεργείς την ταπεινοφροσύνη, παύει να υπάρχει.
  Διαλογισμός είναι η αύρα που μπαίνει απ’ το παράθυρο,
  όταν τ’ αφήνεις ανοιχτό. Αν όμως το κρατάς σκόπιμα ανοιχτό
  γι’ αυτό, όταν τον προσκαλείς να έρθει, τότε δεν θα εμφανιστεί ποτέ.»

  ……
  Τζίντου Κρισναμούρτι

 4. Ο/Η Έλενα λέει:

  Μαρία τι να πώ;;
  Υπέροχα όλα!!
  Σ’ ευχαριστώ γιά το χρόνο σου.. ❤

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s