´Ερμαν ´Εσσε ~ Το δόσιμο στη Φύση ~


imageΤίποτα δεν κάνει τόσο καλό σε άσχημες στιγμές, όσο το δόσιμο στη φύση..όχι παθητικά γιά να την απολαύσουμε, αλλά με τρόπο δημιουργικό.
´Ερμαν ´Εσσε.

Η φύση μας αγκαλιάζει χωρίς να μας κάνει ερωτήσεις, χωρίς να μας κρίνει, κι αυτό μας ξαναδίνει τη χαμένη ηρεμία μας και μας συνδέει με το πνευματικό μας κέντρο. Υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν στο ποτάμι γιά ν’ ακούσουν το κελάρυσμα του νερού, γιατί αυτό λένε, τους χαλαρώνει. Άλλοι πάνε να περπατήσουν στο βουνό ως θεραπεία γιά να αδειάσουν το μυαλό από τις καθημερινές έγνοιες, ή προτιμάνε να μείνουν μόνοι με υπαρξιακές σκέψεις υψηλότερου επιπέδου.
Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να επιστρέφει στην ουσιώδη αυτή ηρεμία, να βγαίνει από τη δίνη του κόσμου γιά μερικές στιγμές και να μένει μόνος με τον εαυτό του στη θαλπωρή της φύσης. Επίσης, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της με έναν δημιουργικό διάλογο. Γιά παράδειγμα, μέσω της κηπουρικής, δραστηριότητα στην οποία ο ίδιος ο ´Εσσε είχε δοθεί ψυχή τε και σώματι γιά μεγάλο μέρος της ζωής του.
Η κηπουρική έχει αποδειχθεί πολύ ισχυρή θεραπεία κατά του στρες και του άγχους. Επιπλέον, σε κάποια κέντρα προτείνεται σε άτομα που πάσχουν από αναπηρία ή βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.

image

Φροντίζοντας τον κήπο μας, παύουμε να σκεφτόμαστε, καθώς η προσοχή μας επικεντρώνεται στη ζωή που μεγαλώνει μπροστά στα μάτια μας. Μαθαίνουμε από τα φυτά, επηρεαζόμαστε από αυτά και ενστερνιζόμαστε τους ρυθμούς τους, πιό ήρεμοι, χωρίς απαιτήσεις ή προσδοκίες.
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η φροντίδα των φυτών αυξάνει την αυτοεκτίμηση, ευνοεί τη χαλάρωση, και οπωσδήποτε βοηθάει στην απόκτηση καλύτερης φυσικής κατάστασης, χάρη στην ελαφριά άσκηση και στην παραμονή στον καθαρό αέρα.

Από την άλλη μεριά, το να φροντίζουμε κάτι πέρα από τον εαυτό μας και τους δικούς μας, αποφέρει μεγάλο πνευματικό όφελος. Βοηθάμε στην ευδοκίμηση της φύσης, και κατά κάποιο τρόπο μεγαλώνουμε μαζί της, μιά και περιορίζουμε τον σκοπό μας σε έναν μικρό, συγκεκριμένο στόχο, όπου κεντρικό ρόλο κατέχει η παρατήρηση και όχι η διαρκής δράση.
Το φυτό έχει τον δικό του ρυθμό και το άτομο που το φροντίζει μαθαίνει να το σέβεται και επιπλέον να το ενσωματώνει στη ζωή του.
Μπορούμε να μάθουμε πολλά από έναν κήπο, δεδομένου ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται και οι φροντίδες που του παρέχουμε, είναι αντανάκλαση του δικού μας εσωτερικού κήπου. Ίσως το μάθημα να είναι τόσο απλό:
´Οποιος μπορεί να φροντίζει τον κήπο του, μπορεί να φροντίζει και τον εαυτό του.

Άλαν Πέρσυ – Μαθήματα καθημερινής Σοφίας – ´Ερμαν ´Εσσε –

Advertisements
This entry was posted in ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to ´Ερμαν ´Εσσε ~ Το δόσιμο στη Φύση ~

 1. Ο/Η Μαρία λέει:

  «Βγήκα μόνος για να κάνω έναν περίπατο, έξω στη φύση, αλλά στο τέλος αντιλήφθηκα ότι το να πάω έξω ήταν στην πραγματικότητα σαν να πήγαινα μέσα»
  (I only went out for a walk, and finally concluded to stay out till sundown, for going out,
  I found, was really going in)

  Μούιρ Τζων

  «Όποιος μπορεί να φροντίζει τον κήπο του, μπορεί να φροντίζει και τον εαυτό του.»

  Πολύ όμορφο Έλενα!!! ❤

 2. Ο/Η iro λέει:

  Και γαι όσους δεν έχουν κήπους, καλά είναι και τα μπαλκόνια (καλή ώρα)!!! Χαχαχα!!!

 3. Ο/Η Έλενα λέει:

  Καλησπέρα Μαρία και Ηρώ μου..
  Η επαφή με τη φύση σε οποιαδήποτε μορφή της, είναι οτι καλύτερο!
  Το τριαντάφυλλο που βλέπετε είναι από τον μικρό κήπο μου..
  Το μεγάλωσα εγώ..δεν είναι πολύ όμορφο μετά τη βροχή;
  Σας ευχαριστώ πολύ! ❤ όμορφο βράδυ!

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s