Επίσκεψη στην αρχαία πόλη Απτέρα~Χανιά~


imageΠρόσφατα, ένα Κυριακάτικο πρωινό, επισκέφτηκα την αρχαία πόλη Απτέρα που βρίσκεται λίγο έξω από τα Χανιά, στην όμορφη Κρήτη μας. Είχα βρεθεί εκεί πριν από πολλά χρόνια, αλλά λόγω βεβαρημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν βρήκα χρόνο να περάσω ξανά από εκεί.. Η περιοχή είναι πανέμορφη, με μία θέα μαγική αφού αυτή βρίσκεται σε μικρό ύψωμα. Ο αρχαιολογικός χώρος, βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό που φέρει το ίδιο όνομα ( ´Απτερα ).

Βρισκόμασταν στο τέλος της τουριστικής περιόδου, υπήρχε όμως αρκετός κόσμος εκεί, και Έλληνες, και τουρίστες.
Περιπλανήθηκα λίγο στο χώρο, όσο μου επέτρεπε ο χρόνος μου, και μοιράζομαι μαζί σας τις φωτογραφίες μου και κάποιες πληροφορίες που διάβασα στο πολύ καλογραμμένο ενημερωτικό φυλλάδιο. Το κάστρο που θα δείτε πιό κάτω, είναι οθωμανικό, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο. Καλή περιπλάνηση!

image

image

image

image

Η αρχαία πόλη Απτέρα εκτείνεται στο χαμηλό ύψωμα Παλιόκαστρο, που δεσπόζει νότια του κόλπου της Σούδας. Η θέση της ευνόησε την ανάπτυξή της, καθώς είχε τον έλεγχο του φυσικού κόλπου με τα δυό λιμάνια της στην είσοδό του, τη Μινώα ( σημερινό Μαράθι ), και την Κίσαμο ( κοντά στο σημερινό Καλάμι ). Εξουσίαζε μεγάλη έκταση γης, κυρίως πεδινή και εύφορη, την οποία διέσχιζε στα νότια και ανατολικά ο ποταμός Πυκτός ( σημερινός Κοιλιάρης ).

image

image

image

Γιά την προέλευση του ονόματός της υπάρχουν πολλές δοξασίες, η επικρατέστερη από τις οποίες θεωρείται οτι είναι το επίθετο της θεάς Αρτέμιδος. Κατά μία άλλη εκδοχή το όνομά του έδωσε στην πόλη ο βασιλιάς των Δελφών Πτέρας ή Απτέρας, ενώ σύμφωνα με το μύθο το όνομα προέρχεται από τον αγώνα που έγινε μεταξύ των Μουσών και των Σειρήνων, κατά τον οποίο ηττήθηκαν οι Σειρήνες, πέταξαν τα φτερά τους, ( έμειναν άπτερες ), έγιναν λευκές και έπεσαν στη θάλασσα.

image

image

image

image

Οι αρχαίοι γεωγράφοι ή ιστορικοί που αναφέρονται στη θέση της είναι πολλοί. Από τους νεότερους περιηγητές πρώτος ο Pashley το 1834 ταύτισε σωστά τη συγκεκριμένη θέση με τη πόλη. Η ίδρυση της πόλης τοποθετείται στη γεωμετρική περίοδο, σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, χρονολογημένα τον 8ο αιώνα π.Χ. Τον 4ο αιώνα π.Χ. άρχισε η περίοδος της ακμής της, όπως και των άλλων πόλεων-κρατών της Κρήτης. Ο πολιτικός της ρόλος ως ανεξάρτητου κράτους, σε επίπεδο εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, ήταν καθοριστικός. Την έντονη δραστηριότητα της στην εξωτερική πολιτική μαρτυρούν οι επιγραφές που αφορούν σε συμμαχίες, παροχή ασυλίας σε πόλεις, τίμηση πολιτών άλλων κρατών και ορισμό προξένων. Συγχρόνως η μισθοφορική δραστηριότητα των Απτεραίων, φημισμένων τοξοτών, έφερνε πλούτο και πρώτες ύλες από διάφορους τόπους.

image

image

image

Κόβοντας η πόλη τα νομίσματά της ανέπτυξε περισσότερο τη δική της ανεξάρτητη και δυναμική οικονομία. Τα περισσότερα νομίσματα απεικονίζουν στην κύρια όψη την θεά Αρτέμιδα και στην πίσω όψη τον ιδρυτή της πόλης, ενώ άλλοι τύποι τον Απόλλωνα ή την ´Ηρα και πυρσό, μέλισσα ή τόξο.
Οι εμφύλιοι πόλεμοι που ταλάνιζαν το νησί κατά την ελληνιστική περίοδο και κυρίως τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. με αφορμή τις εσωτερικές διαμάχες της Κνωσού και της Γόρτυνος γιά τη γενικότερη ηγεμονία, οδηγούσαν την Απτέρα-συνήθως μαζί με την Ελεύθερνα-σε συμμαχίες κυρίως του στρατοπέδου της Κνωσού και κατά διαστήματα επηρεάζονταν από τις επεμβάσεις «εξωτερικών» δυνάμεων, όπως η Σπάρτη και η Μακεδονία. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση, ( 69π.Χ. ) που επέβαλε την ειρήνη, η πόλη διήνυσε νέα περίοδο ακμής τον 1ο-2ο αιώνα μ.Χ. όπως δηλώνεται από τα εντυπωσιακά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που έρχονται στο φως.

image

image

image

image

Ο καταστρεπτικός σεισμός του 365 μ.Χ. σήμανε την οριστική παρακμή της και τελικά, ο επόμενος ισχυρός σεισμός του 7ου αιώνα μ.Χ. και πιθανώς οι επιδρομές των Σαρακηνών μέχρι τον 9ο αιώνα έφεραν την εγκατάλειψή της ως πόλης. Η ίδρυση -πριν από το 1082- της μικρής μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ιδιοκτησίας της μονής Πάτμου μέχρι τη δεκαετία του 1960, έγινε σε κεντρικό χώρο της αρχαίας πόλης, ενώ το οθωμανικό κάστρο που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του χώρου, οικοδομήθηκε το 1866.

image

image

image

image

image

Το θέατρο της πόλης, κατασκευασμένο στα νότια του χώρου, είναι εντυπωσιακό παρά τις φθορές του. Διατηρεί λίγες λίθινες σειρές εδωλίων, αλλά παραμένει η κλειστή υπόβαση των υπολοίπων, η οποία παρέχει την εικόνα της αρχιτεκτονικής του μνημείου. Η ρωμαϊκή σκηνή, που έχει μετασκευάσει την αρχαιότερη ελληνιστική και το προσκήνιο, διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση. Από τις δύο παρόδους υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του δομικού υλικού.

image

image

Τα εντυπωσιακότερα γιά το μέγεθος και τη διατήρησή τους μνημεία είναι οι ρωμαϊκές δεξαμενές οι οποίες συγκέντρωναν τα όμβρια ύδατα από ανοίγματα της οροφής, αλλά και από πολυάριθμες στέρνες, μέσω ενός δικτύου αγωγών. Οι δεξαμενές τροφοδοτούσαν αντίστοιχα δύο μεγάλα λουτρά. Στην ίδια περίοδο ανήκει και δημόσιο κτίριο με κόγχες, τμήμα του οποίου διατηρείται σε ύψος.
Αντιπροσωπευτικά ευρήματα από την πόλη, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Β. Κινδελή

image

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Επίσκεψη στην αρχαία πόλη Απτέρα~Χανιά~

  1. Ο/Η iro λέει:

    Καλημέρα Έλενά μου για την όμορφη ξενάγηση!!! Πήγα για πρώτη μου φορά!!!

  2. Ο/Η Μαρία λέει:

    Καλημέρα Έλενα! Πάντα τέτοιες αξιόλογες αναρτήσεις να κάνεις, να γνωρίζουμε και τον τόπο μας, και να έχουμε και ένα ερέθισμα να επισκεφτούμε και μεις!

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s