Μία επίσκεψη στη συνοικία Le Marais~Παρίσι~


imageLe quartier du Marais. Παρίσι, Ιούλιος 2014.
Φεύγοντας από την Παναγία, είπα να περπατήσω προς τη συνοικία Le Marais,
είχα ακούσει οτι ήταν ιδιαίτερης ομορφιάς..

Ψιλόβρεχε, η ατμόσφαιρα ιδανική.. Πράγματι, έτσι ήταν..
Υπάρχουν εδώ παλιά σπίτια, με τη γοητεία μιάς άλλης εποχής.. Σαν να γυρνάς χρόνια πίσω.. Περπατώ αργά, κοιτώντας δεξιά και αριστερά…παρ’ όλο που το Παρίσι έχει πολύ κόσμο αυτή την εποχή, επικρατούσε μία ηρεμία..μιά γαλήνη που ταίριαζε απόλυτα στις όμορφες εικόνες..

image image

Η συνοικία Le Marais (ο βάλτος), είναι μια από τις ωραιότερες περιοχές για περίπατο στο Παρίσι. Από τον δωδέκατο αιώνα είχε ήδη καταληφθεί από θρησκευτικά τάγματα, και πιο ειδικά, από τους Ναΐτες. Μετά από την κατασκευή της Place de Vosges από τον βασιλιά, η συνοικία γίνεται τόπος συγκέντρωσης της αριστοκρατίας. Πολλά αρχοντικά χτίστηκαν, που βλέπουμε ακόμα και σήμερα. Έτσι, εξελίχτηκε σε συνοικία προσωπικοτήτων, όπως ο Βολταίρος, ο Ρακίνας, ο Μολιέρος και ο Ρισελιέ. Αργότερα κατοικήθηκε από εμπόρους και βιοτέχνες.

image

image

Στον περίπατό μας, θα συναντήσουμε γκαλερί ζωγραφικής, εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα με ρούχα και αντίκες. Εκεί βρίσκονται και τα δύο παλαιότερα σπίτια στο Παρίσι, που αξίζει να δει κανείς, πραγματικά εντυπωσιακά.

image

image

image

image

image

Σπίτια του Μεσαίωνα. ( μετάφραση )
<< Οι μεσαιωνικές κατοικίες είναι πολύ σπάνιες στο Παρίσι. Αυτές της οδού François Miron, με την επιγραφή του Faucheur για το 11 και του Mouton για το 13, είναι πιστοποιημένες στην αρχή του 16ου αιώνα και θα μπορούσαν να χρονολογηθούν, στην αρχική τους κατάσταση, από τον 14ο αιώνα. Από το 1508, συνεχόμενα βασιλικά διατάγματα απαγορεύουν τις κατασκευές με προεξέχοντα μέρη, που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και να προκαλέσουν ατυχήματα στο δρόμο. Γι’ αυτό το λόγο, αφαιρέθηκαν οι προεξοχές από το αέτωμα του 13 τον 17ο αιώνα. Ξαναχτίστηκε το 1967, την περίοδο της αποκατάστασης των δυο αυτών σπιτιών. Το 1607, ένα διάταγμα όριζε να καλυφθούν με γύψο τα ξύλινα μέρη που αποτελούν τον σκελετό των οικημάτων για να περιοριστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Ο αρχιτέκτονας τα αφαίρεσε και τα αποκατέστησε ακολουθώντας το αρχικό σχέδιο. >>

image

Η συνοικία κατοικήθηκε από τον 16ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα από την αριστοκρατία. Στα μέσα του 18ου αιώνα, η γαλλική ελίτ το εγκατέλειψε για το Faubourg Saint-Honoré και το Faubourg Saint-Germain που πρόσφεραν περισσότερο χώρο. Η γαλλική επανάσταση έδιωξε τελικά τους πλούσιους ιδιοκτήτες. Η συνοικία κατοικήθηκε από εργάτες και τεχνίτες που καταλαμβάνει τις κατοικίες και κατασκευάζει εργαστήρια στις παλιές εσωτερικές αυλές. Το 1969, ο André Malraux αρχίζει μια επιχείρηση διάσωσης και διατήρησης που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Χάρη στα ωραία της κτίρια, η συνοικία είναι περιζήτητη από τις εύπορες τάξεις και πολυσύχναστη από τους τουρίστες. Πολλά μουσεία έχουν εγκατασταθεί εκεί. Επίσης, πολλές κοινότητες έχουν δημιουργηθεί, όπως των Εβραίων Ashkénazes στο τέλος του 19ου αιώνα, Κινέζων, μετά τον Πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο και ομοφυλόφιλων.

image

image

Έφυγα γεμάτη με όμορφα συναισθήματα, και τις καλύτερες εντυπώσεις..

´Ελενα

image

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Μία επίσκεψη στη συνοικία Le Marais~Παρίσι~

 1. Ο/Η Μαρία λέει:

  Πανέμορφο Έλενα, μαγευτική συνοικία! Αλλά και μαγευτικό, λατρεμένο Παρίσι!

 2. Ο/Η Μαρία λέει:

  Λατρεμένο Παρίσι!

 3. Ο/Η iro λέει:

  Όμορφες μελαγχολικές εικόνες, που σου ταιριάζουν πολύ!!!

 4. Ο/Η Έλενα λέει:

  Έχεις δίκιο Ηρώ μου..
  Μου ταιριάζουν..

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s