~Αυτοσεβασμός~


imageΟ αυτοσεβασμός είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε αρετής.
John Herschel
~~~~~
~~~~~
Όλοι γνωρίζουμε πόσο καλός είναι ο σεβασμός. Είναι κάτι που μαθαίνουμε από παιδιά. Ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους, προς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, προς τους συνανθρώπους μας, κτλ. Αλλά κάτι που συνήθως δεν μαθαίνουμε ως παιδιά, αν και θα μας χρειαστεί αρκετά στην ενήλικη ζωή μας, είναι ο αυτοσεβασμός. Ο αυτοσεβασμός είναι ίσως μία από τις πιο βασικές πτυχές μιας αρμονικής σχέσης με τον εαυτό σας και μια σημαντική προϋπόθεση για να έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση. Θα αναφερθούμε σε 5 απλά βήματα που θα σας δείξουν τον δρόμο για να αρχίσετε να δείχνετε τον απαιτούμενο σεβασμό στον εαυτό σας.
~~~~~~~~~
Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με καλοσύνη.
Αν κάποιος σας συμπεριφερόταν άσχημα θα τον σεβόσασταν; Μάλλον όχι. Συμπεριφερθείτε καλά στον εαυτό σας και μιλήστε του όμορφα. Φράσεις όπως «είμαι ηλίθιος», «δεν είμαι άξιος για τίποτα», κτλ θα σας κάνουν μόνο κακό και θα σας κρατήσουν μακριά από την επίτευξη των στόχων σας αφού ποτίζουν τους φόβους και τις ανασφάλειές σας.
~~~~~~~~~
Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.
Αν ανακαλύπτατε πως κάποιο κοντινό σας άτομο σας λέει ψέματα θα πληγωνόσασταν, ενώ παράλληλα μπορεί εσείς ο ίδιος να λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Μην ξεγελάτε τον εαυτό σας, να είστε ειλικρινείς και έντιμοι μαζί του. Αν είστε μέσα σε μια κακή κατάσταση, παραδεχτείτε την πραγματικότητα και προσπαθήστε να βελτιώσετε την κατάσταση. Να είστε αισιόδοξος σε μια άσχημη κατάσταση αλλά χωρίς να εξαπατάτε τον εαυτό σας λέγοντας του ψέματα. Η αισιοδοξία που περιλαμβάνει ψέματα είναι σαν δηλητήριο για τον εαυτό σας.
~~~~~~~~~
Απαιτήστε τον σεβασμό από τον κόσμο γύρω σας και δείξτε σεβασμό στον κόσμο γύρω σας.
Οι άνθρωποι πολλές φορές μαθαίνουν ένα μοντέλο συμπεριφοράς και το ακολουθούν για όλους. Αν κάποιος φέρεται άσχημα στον εαυτό του, θα φέρεται άσχημα και στους άλλους. Και αν κάποιος φέρεται άσχημα στους άλλους θα φέρεται άσχημα και στον εαυτό του. Δείξτε σεβασμό και δεχτείτε σεβασμό δημιουργώντας έτσι ένα νέο μοντέλο συμπεριφοράς.
~~~~~~~~~
Φροντίστε τον εαυτό σας.
Προσέξτε την εικόνα σας, το σώμα σας, την εμφάνισή σας, τη διατροφή σας… κλπ. Αφιερώστε χρόνο στο να ασκηθείτε, πιείτε άφθονο νερό και ξεκινήστε να ασχολείστε με πράγματα που σας αρέσουν. Χαλαρώστε, απολαύστε και χαρίστε στον εαυτό σας πράγματα που αγαπάει.
~~~~~~~~~
Γνωρίστε τον εαυτό σας.
Ανακαλύψτε τα ταλέντα σας, τις επιθυμίες σας, τα κίνητρα σας, τον τρόπο που σκέφτεστε, τα ένστικτα σας και ένα σωρό άλλα γνωρίσματα του χαρακτήρα σας που πιθανώς αγνοούσατε. Ξεκινήστε σήμερα μια διαδικασία ενδοσκόπησης ώστε να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.
Ήρθε η ώρα να αναλάβετε τον έλεγχο της ζωής σας και να σταματήσετε να κάνετε ότι κάνουν οι άλλοι. Αν δεν σεβαστείτε τον εαυτό σας όλα αυτά τα όνειρα, οι στόχοι και οι επιθυμίες που έχετε δεν θα γίνουν πραγματικότητα ή θα δυσκολευτείτε πολύ να τα καταφέρετε αφού θα έχετε για αντίπαλο και τον εαυτό σας. Όλα εξαρτώνται από εσάς. Ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι καταστάσεις, ούτε τα γεγονότα μπορούν να σας αποτρέψουν από το να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα. Μπορούν μονάχα να σας καθυστερήσουν αλλά όχι να σας εμποδίσουν.

Το Κλειδί της Σκέψης

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to ~Αυτοσεβασμός~

 1. Ο/Η ΚΥΚΝΟΣ λέει:

  «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
  τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
  όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
  μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
  μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες»!

 2. Ο/Η Έλενα λέει:

  ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ !!!
  Ας τα εφαρμόσουμε!!! Δεν είναι καθόλου δύσκολο!
  Σ’ ευχαριστώ πολύ Κύκνε.

 3. Ο/Η Μαρία λέει:

  Πολύ όμορφο, ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως αγαπάμε τους άλλους!
  Παραθέτω ένα κείμενο πάνω στην αυτοπεποίθηση, βασικό στοιχείο μαζί με την αυτοεκτίμηση για την ανάπτυξη της αγάπης για τον εαυτό μας!

  Πώς να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση

  Αν δεν έχετε αυτοπεποίθηση, ή αν όση διαθέτετε, σας εγκαταλείπει ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζεστε, τονώστε την με 10 απλές ασκήσεις.

  Η αυτοπεποίθηση δεν είναι ένα χάρισμα με το οποίο γεννιόμαστε, αλλά κάτι που αποκτιέται μέρα με τη μέρα. Απαιτεί όμως και προσπάθεια εκ μέρους μας.

  Αν για παράδειγμα δεν βάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας με ότι καταπιανόμαστε, ή δεν κάνουμε τίποτα για να βελτιώσουμε όλα όσα θεωρούμε ελαττώματα, ελλείψεις ή αδυναμίες μας, δεν πρόκειται να αποκτήσουμε ποτέ αυτοπεποίθηση. Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση που μένουμε κολλημένοι στις αποτυχίες μας και ξεχνάμε όλες εκείνες τις φορές που με τις μικρές αλλά δικές μας δυνάμεις καταφέραμε κάτι, έστω και πολύ ασήμαντο.

  1.Εστιάστε στα ατού σας

  Κάθε φορά που σκέφτεστε «δεν μπορώ να..», επαναλαμβάνετε πολλές φορές φωναχτά «μπορώ να…». Κάθε φορά που σας καρφώνεται στο μυαλό η ιδέα ότι «δεν αρέσω γιατί δεν είμαι ψηλή ξανθιά με γαλανά μάτια», επαναλάβετε πολλές φορές και φωναχτά «αρέσω γιατί είμαι ο εαυτός μου».

  2.Οραματιστείτε τον εαυτό που ονειρεύεστε

  Κάθε φορά που πρέπει να κάνετε κάτι που σας φοβίζει, κλείστε τα μάτια και οραματιστείτε τον εαυτό σας να το κάνει όπως ακριβώς θα θέλατε. «Δείτε» τον εαυτό σας να λέει ακριβώς αυτά που θέλετε να πείτε, να τα λέει με τον τρόπο που νιώθετε ότι πρέπει να τα πείτε. «Δείτε» τους άλλους να ανταποκρίνονται θετικά απέναντί σας, να σας λένε αυτά που θέλετε να ακούσετε. Επαναλάβετε αυτόν τον οραματισμό πολλές φορές, γράφοντας με κάθε λεπτομέρεια το σενάριο που θα θέλατε να παιχτεί στην πραγματικότητα: σε ποιο περιβάλλον εκτυλίσσεται το περιστατικό, τι φοράτε, τι λέτε, τι σας απαντούν…

  3. Χαμογελάστε

  Δεν εννοούμε να κυκλοφορείτε συνεχώς με ένα χαμόγελο στα χείλη, αλλά να νιώθετε μέσα σας χαμογελαστοί. Εννοούμε να χαλαρώσετε, να σταματήσετε να σκέφτεστε τι σκέφτονται οι άλλοι για σας, να μην είστε μουτρωμένοι και κλεισμένοι στον εαυτό σας. Χαμογελάστε όταν κάποιος απευθύνεται σε σας ή εσείς σε κάποιον άλλον. Το χαμόγελο αφοπλίζει τους επιθετικούς ανθρώπους, καλμάρει τους θυμωμένους και δίνει θάρρος στους άλλους για να σας προσεγγίσουν.

  4.Μάθετε να λέτε ΟΧΙ

  Είναι λάθος να πιστεύετε ότι λέγοντας συνέχεια ΝΑΙ οι άλλοι θα σας συμπαθήσουν περισσότερο ή θα σας αποδεχτούν ευκολότερα. Όπως είναι λάθος να τσακώνεστε κάθε φορά που θέλετε να αρνηθείτε κάτι στους άλλους. Ακόμα και αν βρεθείτε σε κατάσταση αδυναμίας και συναινέσετε σε κάτι που δεν θέλετε, υπάρχει πάντα ο χρόνος για να δηλώσετε ότι αλλάξατε γνώμη. Ούτε χρειάζεται κάθε φορά που δεν συμφωνείτε με κάποιον ή πρέπει να του πείτε κάτι δυσάρεστο, να ζητάτε συγνώμη, ή να αραδιάζετε χίλιες δυο δικαιολογίες. Απλώς πείτε ότι έχετε να πείτε ευγενικά και ήρεμα.

  5.Μιλάτε με σταθερή φωνή και ήρεμο τόνο

  Κάθε φορά που νιώθετε αμηχανία ή αγωνία, η φωνή σας τρέμει, το σώμα σας σφίγγεται, η καρδιά σας χτυπάει πιο δυνατά. Πάρτε βαθιές εισπνοές και χαλαρώστε το σώμα σας αρχίζοντας από τα δάχτυλα των ποδιών και ανεβαίνοντας προς τα πάνω, μέχρι και το μέτωπό σας. Όταν νιώσετε εντελώς χαλαροί , τότε μιλήστε. Ακόμα καλύτερα κάντε καθημερινά πρωί και βράδυ την ίδια άσκηση.
  Να θυμάστε ότι για να μιλήσετε με σταθερή φωνή και να διατηρήσετε την ηρεμία σας, είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια κατασταλαγμένη επί του θέματος άποψη. Να πιστεύετε αυτό που θα πείτε , να θέλετε πραγματικά αυτό που ετοιμάζεστε να κάνετε.

  6. Λίγα λόγια, απλά και καλά

  Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τους άλλους ή να τραβήξετε την προσοχή τους χρησιμοποιώντας πολλά λόγια, μεγάλες φράσεις και στομφώδεις λέξεις. Μιλήστε απλά και σύντομα, όπως ακριβώς κάνετε όταν μιλάτε με τον εαυτό σας ή με τους οικείους σας. Τα πολλά λόγια, τα πολλά επιχειρήματα, οι «εξυπνακίστικες» εκφράσεις, οι μακροσκελείς περιγραφές και οι πολλές παρομοιώσεις, οι αναλύσεις επί των αναλύσεων, οι εξηγήσεις και οι επεξηγήσεις, μαρτυρούν άνθρωπο ανασφαλή, άνθρωπο που δεν είναι σίγουρος γι αυτά που υποστηρίζει.

  7. Κοιτάζετε τους άλλους στα μάτια

  Χαμηλώνουν τα μάτια ή κοιτάνε αλλού όταν μιλάνε ή όταν τους μιλάνε, οι άνθρωποι που ντρέπονται γι αυτό που είναι, οι άνθρωποι που νιώθουν κατωτερότητα μπροστά στους άλλους. Όταν απευθύνετε σε κάποιον τον λόγο να τον κοιτάτε κατάματα και το ίδιο να κάνετε όταν κάποιος σας αναπτύσσει την άποψή του.

  8. Προσέξτε τη στάση του σώματός σας

  Όταν κάθεστε, φροντίστε να κρατάτε το επάνω μέρος του σώματός σας χαλαρό μεν, ίσιο δε – μην δίνετε την εντύπωση ότι έχετε «χυθεί» ή χωθεί στο κάθισμά σας. Μην καμπουριάζετε, μην σταυρώνετε τα μπράτσα σας, γιατί αυτή η στάση του σώματος μαρτυράει στάση άμυνας , επιφύλαξης και φόβου. Όταν στέκεστε, πατάτε και στα δυο σας πόδια, με τα πέλματα στραμμένα προς τον συνομιλητή σας και όχι προς τα έξω, γιατί έτσι δίνετε την εντύπωση ότι είστε έτοιμοι να το βάλετε στα πόδια ανά πάσα στιγμή.

  9. Να είστε αυθεντικοί

  Ο καλύτερος τρόπος για να νιώθετε κι εσείς και οι άλλοι καλά μαζί σας , είναι να παραμείνετε ο εαυτός σας, σε όλες τις περιστάσεις. Αντί να προσπαθείτε να φανταστείτε τι θα έκανε ή τι θα έλεγε κάποιος άλλος-που θαυμάζετε ή θέλετε να του μοιάσετε- στη θέση σας, προσπαθήστε απλώς να φερθείτε όπως σας «βγαίνει».

  10. Εμπιστευθείτε το χρώμα

  Απαρατήρητοι προσπαθούν να περνάνε εκείνοι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση, γι αυτό και αποφεύγουν το χρώμα. Δεν σας λέμε να κυκλοφορείτε από το πρωί ως το βράδυ ντυμένοι με εκτυφλωτικά χρώματα. Σας λέμε απλώς να φοράτε ρούχα στα χρώματα που σας αρέσουν, που σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι. Το χρώμα μας φτιάχνει τη διάθεση.

  Άρτεμη Παπαδοπούλου

  (The fun of lifesharing)

 4. Ο/Η Έλενα λέει:

  Τόσο όμορφο Μαρία!! Και είναι αλήθεια!
  Ευχαριστώ!.

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s