«Εύρον πρασίνην πέτραν»


image‘Οσπου μιά μέρα έλαβα ένα τηλεγράφημα:
«Εύρον πρασίνην πέτραν ωραιοτάτην,
ελθέ αμέσως. Ζορμπάς»

´Ηταν η εποχή που ακούγουνταν οι πρώτες μακρινές βροντές της καταιγίδας που είχε κιόλα κινήσει καταπάνω στη γης. Ο παγκόσμιος πόλεμος. Εκατομμύρια άνθρωποι έτρεμαν, θωρώντας την πείνα, τη σφαγή, την παραφροσύνη νά ‘ρχουνται. ‘Ολοι οι δαιμόνοι του ανθρώπου είχαν ξυπνήσει και διψούσαν για αίμα.
~~~~~
Μέσα σε τέτοιες φαρμακερές μέρες έλαβα το τηλεγράφημα του Ζορμπά. Στην αρχή θύμωσα, ο κόσμος χάνεται, κιντυνεύει η ζωή κι η τιμή κι η ψυχή του ανθρώπου, κι ορίστε τώρα ένα τηλεγράφημα να κινήσεις, να κάμεις χίλια μίλια για να δεις μιαν όμορφη πράσινη πέτρα! Ανάθεμα είπα στην ομορφιά, γιατί ‘ναι άκαρδη και δεν νοιάζεται για τον πόνο του ανθρώπου.
~~~~~
Μα ξαφνικά τρόμαξα, ο θυμός είχε κιόλας ξεθυμάνει κι ένιωθα με φρίκη πως η απάνθρωπη αυτή κραυγή του Ζορμπά αποκρίνουνταν σε άλλη απάνθρωπη μέσα μου κραυγή. ‘Ενα άγριο όρνιο μέσα μου τίναξε τα φτερά του να φύγει. ‘Ομως δεν έφυγα. δεν τόλμησα πάλι, δεν κίνησα να πάω, δεν ακολούθησα τη θεϊκιά θηριώδη μέσα μου κραυγή, δεν έκαμα μια γεναία παράλογη πράξη. Ακολούθησα την κρύα ανθρώπινη φωνή του λογικού, πήρα την πένα κι έγραψα του Ζορμπά και του εξηγούσα…
~~~~~
Κι’ αυτός μου αποκρίθηκε: «Είσαι, και να με συμπαθάς, αφεντικό, καλαμαράς. Μπορούσες κι εσύ, κακομοίρη, μια φορά στη ζωή σου να δεις μιαν όμορφη πράσινη πέτρα και δεν την είδες. Μα το Θεό, κάθουμαι κάποτε, όταν δεν έχω δουλειά, και λέω με το νου μου: «Υπάρχει, δεν υπάρχει Κόλαση;» μα χτες που έλαβα το γράμμα σου, είπα: « Σίγουρα πρέπει να υπάρχει Κόλαση για μερικούς καλαμαράδες».

Ν. Καζαντζάκης

douridasliterature

Photo~Maria 2010

Photo~Maria 2010

This entry was posted in ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ and tagged . Bookmark the permalink.

9 Responses to «Εύρον πρασίνην πέτραν»

 1. Ο/Η ΚΥΚΝΟΣ λέει:

  αυτό το όμορφο απόσπασμα της ανάρτησης Σου είναι από τον πρόλογο στο Ζορμπά. Προσπαθεί να μας δείξει ότι ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές του Ανθρώπου η ζωή δε παύει να έχει τις ομορφιές της. Αναφέρεται στην εποχή μετά τη λήξη του Α’ Π. Πολέμου όταν είχε καταρρεύσει η Γερμανία και εξ αιτίας της βαριάς ήττας της της και εξ αιτίας των εξοντωτικών όρων της Συνθήκης των Βερσαλιών. Πρέπει να ήταν η εποχή του ’23-’24. Όμως δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι η ΦΥΣΗ μπορεί να μας θρέψει ΟΛΟΥΣ. Δεν υπάρχει κανείς Υπερπληθυσμός (όπως ισχυρίζεται ο αντιδραστικός παπάς-δημοσιογράφος-«οικονομολόγος» Thomas Malthus), μονάχα ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ τζογαδόροι, κλέφτες που ρουφάνε το πλούτο που παράγει το ανθρώπινο κοπάδι. Αν υπήρχε το σύστημα της φυσικής ανταλλαγής δε θα υπήρχε καμιά δυστυχία και στέρηση στο ανθρώπινο κοπάδι. Έτσι, προφανώς, το αντιλαμβανότανε ο Ζορμπάς, άνθρωπος απλός, χωρίς να βασανίζει το μυαλό του με υπαρξιακές ανησυχίες που οδηγούν-με μαθηματική ακρίβεια στην τρέλα. Ο καλαμαράς Καζαντζάκης όμως έχοντας υπαρξιακές ανησυχίες τον αντιμετωπίζει περιφρονητικά με την απλοϊκή σκέψη «εδώ ο κόσμος χάνεται κι ο Αλέξης χτενίζεται»! Χαοτική διαφορά ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους και στους καλαμαράδες με τις υπαρξιακές ανησυχίες.
  Με ποιους πρέπει να ταχθούμε; Αναμφισβήτητα, όσο αφορά εμένα, με τους δεύτερους. Όσο αθώοι κι φαίνονται οι απλοϊκοί άνθρωποι αυτοί αποτελούν, εκφράζουν, τη στασιμότητα και την αντίδραση και τον εαυτουλισμό! Είναι αυτοί που αποτελούν-κατά τον Ντοστογιέφσκι-το είδος που χρησιμεύει μονάχα για την αναπαραγωγή-και διαιώνιση-του είδους. Ευτυχώς όμως που η Ανθρωπότητα, έστω και αργά, σε εκρηκτικές στιγμές συνεχίζει προς τα μπρος, πάντα με την ώθηση των Ελαχίστων!

 2. Ο/Η Έλενα λέει:

  Συμφωνώ μαζί σου Κύκνε, οτι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ανησυχίες, και να μην επαναπαύονται.
  Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και μακρυά..
  Να ερευνούμε και να αναρωτιόμαστε..
  Υπάρχουν και κάποια όμορφα, απλά πράγματα, που δίνουν γεύση στη ζωή μας..
  Προσωπικά, θα έπαιρνα και από τους δύο..

 3. Ο/Η Μαρία λέει:

  Καλημέρα! Φυσικά πρέπει να εκτιμάμε τους ανθρώπους που προβληματίζονται και έχουν ανησυχίες. Όμως το κείμενο εδώ εστιάζει στο ότι πρέπει επίσης να βλέπουμε και τις απλές χαρές της ζωής, διότι η ζωή είναι επίσης και αυτό που μας περιβάλλει και που πάρα πολλές φορές περνάμε από δίπλα χωρίς να το βλέπουμε ή να το ακούμε: μια πράσινη πέτρα, ένα δέντρο, μια ανατολή του ήλιου, ο ήχος της βροχής, το τραγούδι ενός πουλιού ή το παράπονο του άνεμου μέσα από τις γρίλιες του παραθύρου μου όταν πέφτω για ύπνο ένα χειμωνιάτικο βράδυ.

  • Ο/Η ΚΥΚΝΟΣ λέει:

   «δε μπορεί να απελευθερωθούν οι άνθρωποι όσο δε θάναι σε θέση να εξασφαλίσουν στο ακέραιο τροφή και πιοτό, κατοικία και ρούχα σε ποσότητα και σε ποιότητα. Η απελευθέρωση είναι γεγονός ιστορικό και όχι διανοητικό, και προκαλείται από ιστορικούς όρους, από την κατάσταση της βιομηχανίας, του εμπορίου, της γεωργίας … κατόπιν, σε συνέχεια, σε συνάρτηση με τα διάφορα στάδια ανάπτυξης τους προκαλούν τους παραλογισμούς” [Μαρξ- Έγκελς, Η Γερμανική Ιδεολογία, τόμος Α΄, σελίδα 21, εκδοτικό ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗΣ] – See more at: http://gfragoulis.blogspot.gr/p/3.html#sthash.3BsFJjK0.dpuf
   Ένας άνθρωπος που στερείται το στοιχειώδες της επιβίωσης, την τροφή, δε μπορεί να νιώσει αυτό το στοιχειώδες που του προσφέρει η σοφή Φύση! Γιατί ο Πολιτισμός της εκμετάλλευσης, ο Πολιτισμός της Ατομικής Ιδιοχτησίας αυτό το μεγάλο αθλούργημα πέτυχαν! Καμιά άλλη μορφή εμφάνισης του εκμεταλλευτικού συστήματος (δουλοκρατία, φεουδαρχία) δεν το πέτυχε αυτό. Ακόμη και το δούλο δεν το σκότωναν! Όταν λοιπόν κινδυνεύει κάποιος-λόγω πείνας-να αποδημήσει είναι δυνατόν να έχει μυαλό για να απολαύσει κι αυτές τις μικρές χαρές της Φύσης;
   «Η ανθρωπότητα δεν αντιπροσωπεύει μια ανάπτυξη στο καλύτερο ή στο δυνατότερο ή στο ψηλότερο όπως νομίζουν σήμερα. Η “Πρόοδος” είναι μια νεώτερη ιδέα, δηλαδή μια ψεύτικη ιδέα. Ο σημερινός Ευρωπαίος, στην αξία του, στέκεται πολύ πιο κάτω απ΄ τον Ευρωπαίο της Αναγέννησης. Η πάρα πέρα ανάπτυξη δε σημαίνει καθόλου αναγκαία πως εξυψωνόμαστε, πως μεγαλώνουμε, πως δυναμώνουμε» (Φρ. Νίτσε). – See more at: http://gfragoulis.blogspot.gr/p/3.html#sthash.3BsFJjK0.dpuf
   Καλημέρα Μαρία.

 4. «-Ξέρεις να μου πεις, αφεντικό, είπε κι η φωνή του ασκώθηκε επίσημη, συγκινημένη μέσα στη ζεστή νύχτα, ξέρεις να μου πεις τι πάει να πουν όλα αυτά; Ποιος τα έκαμε; Γιατί τα έκαμε; Και πάνω απ’ όλα, ετούτο (η φωνή του Ζορμπά ήταν γεμάτη θυμό και τρόμο): Γιατί να πεθαίνουμε;
  -Δεν ξέρω, Ζορμπά! αποκριθηκα, και ντράπηκα σα να με ρωτούσαν το πιο απλό πράμα, το πιο απαραίτητο, και δεν μπορουσα να το εξηγήσω.
  -Δεν ξέρεις! έκαμε ο Ζορμπάς και τα μάτια του γούρλωσαν.
  ‘Ομοια γούρλωσαν και μιαν άλλη νύχτα, όταν με ρώτησε αν χορεύω και του αποκρίθηκα πως δεν ξέρω χορό.
  ~~~~~
  Σώπασε λίγο, άξαφνα ξέσπασε:
  -Τότε τι ναι αυτά τα παλιόχαρτα που διαβάζεις; Γιατί τα διαβάζεις; ‘Αμα δεν λένε αυτό τι λένε;
  -Λένε τη στενοχώρια του ανθρώπου που δεν μπορεί ν’ απαντήσει σε αυτά που ρωτάς, Ζορμπά, αποκρίθηκα.
  -Να τη βράσω τη στενοχώρια τους! έκαμε ο Ζορμπάς χτυπώντας με αγανάχτηση το πόδι του στις πέτρες.»

  Βλέπουμε μέσα στον «Αλέξη Ζορμπά» οτι αυτός ήταν και ένας άνθρωπος με έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς. Έψαχνε απαντήσεις από τον «καλαμαρά» αφεντικό του. Είχε τη δική του άποψη γιά πολλά. Μιλούσε και ρωτούσε γιά όλα. Συγχρόνως, διέθετε τον αυθορμητισμό και την απλότητα ενός παιδιού, που μπορεί να χαίρεται γιά την ομορφιά γύρω του.
  Πιστεύω οτι ο άνθρωπος πρέπει και να αναζητά, να φιλοσοφεί, και να χαίρεται επίσης.
  Με τον συνδυασμό και των δύο, μπορούμε να ισορροπούμε στη ζωή και να νοιώθουμε όμορφα, όσο μπορούμε βέβαια, μέσα στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της.
  Σας ευχαριστώ πολύ γιά τη παρουσία σας εδώ, και γιά τα σχόλιά σας επίσης!
  Χαρά μου.. Καλημέρα!

 5. Ο/Η Άγγελος λέει:

  Μπορούμε όλοι μια φορά στη Ζωή μας να δούμε μια όμορφη πράσινη πέτρα (κατ’ άλλους ΜΙΚΡΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ) και να βρούμε βαθιά στην αγκαλιά μας «κομμάτια πέτρες τα λόγια των Θεών, κομμάτια πέτρες τ’ αποσπάσματα του Ηράκλειτου»
  (Οδυσσέας Ελύτης)

 6. Ο/Η Έλενα λέει:

  Σ’ ευχαριστώ πολύ Άγγελε.

 7. Ο/Η Μαρία λέει:

  «Η ωριμότητα του ανθρώπου είναι να ξαναβρεί τη σοβαρότητα
  με την οποία έπαιζε όταν ήταν παιδί. »

  Friedrich Nietzsche

 8. Ο/Η Vicky λέει:

  Amazing!!!

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s