«Απού ‘χει άρματα ας βαστά, κι απού δεν έχει ας βρίσκει»


imageΚάθε χρόνο γιορτάζουμε την επέτειο της Μάχης της Κρήτης περισσότερο όμως, (εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς) για να «γιορτάσουμε» παρά για την μνήμη των πεσόντων. Ίσως διότι πολλοί δεν γνωρίζουν την σημασία της Μάχης της Κρήτης. Ο νους μας θα ‘πρεπε να παθιάζεται για την Ειρήνη, την αγάπη, για τη ζωή και την Ελευθερία, που απειλούνται συνεχώς.
~~~~~
Αυτό ήταν και το μήνυμα του Αγώνα των μαχητών και αμάχων της Μάχης της Κρήτης.
Άραγε σήμερα, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της θυσίας αυτών των ανθρώπων;
~~~~~
Προβληματιζόμαστε με την εξέλιξη του κάθε πολιτισμού και συγχρόνως των πυρηνικών όπλων;
~~~~~
Την απάντηση ας την δώσει ο καθένας μας στον εαυτό του..
~~~~~
Τρομερή παγωνιά τούτη η ζέστη! Δεν προφταίνω. Ο αέρας χάνεται! Και πρέπει να εξαντλήσω την προθεσμία μου, να μιλήσω, να μιλήσω για τι; Για ποιό; Για τη Μάχη της Κρήτης!
~~~~~
Τι δύσκολες ώρες που έχει η ζωή, μα πρέπει να κερδίσω αυτή τη δυσκολία και να δώσω στους άλλους κάποιο νόημα, μήνυμα. Πως; Με τι; Αισθάνομαι τόσο λίγη! Μα πρέπει! Καθήκοντα κι ανάγκες! Ναι, καθήκοντα κι ανάγκες!
~~~~~
Ας γονατίσουμε μπροστά στο Νησί, στο Νησί μας την Κρήτη κι ας επαναλάβουμε τους στίχους:
~~~~~
Διαβάτη στάσου προσοχή,
δω χάμω κείτονται νεκροί,
που δεν επρόδωσαν ποτές,
ποτέ δεν είπαν ψέματα,
τύραννο δεν προσκύνησαν.
…..
Διαβάτη στάσου προσοχή,
και με άξιον νου μελέτα τους,
τι αν χαίρεσαι το ωραίο φως
κι αν όλο θάρρος περπατάς,
κι αν σ΄ αγαπούν κι αν αγαπάς,
κι ότι καλό έχεις στη ζωή,
στο χάρισαν τούτοι οι νεκροί!
~~~~~
Τρίτη 20 Μαΐου , ώρα 6.30. Τέλειωσαν πιά τα ψέματα . Δικά μας και ξένα. Η φωτιά η παντάνασσα πλησιάζει. Δεν μπορείς πιά να ξεχωρίσεις αν καίγεται σχοίνος ή φτέρη ή θυμάρι. Πίσω και πλάι και πάνω στο φράγμα του θανάτου. Στη μέση-μέση η Κρήτη ή καλύτερα οι άνθρωποι Κρήτες και το ερωτηματικό. Ένας τμηματικός ή ένας ολόκληρος θάνατος. Η σκλαβιά ή η ελευθερία; Οι απειλές, οι εκτελέσεις, οι κτηνωδίες φτάνουν στο απροχώρητο.
~~~~~
Η απάντηση: Από τη μαυροφορεμένη Μάνα της Κρήτης που καθώς έσφιγγε το μαύρο της τσεμπέρι κάτω απ΄ το δυνατό σαγόνι της είπε ακριβώς τα λόγια που περίμενε ο γιος της: «είμαι περήφανη! Κάλλιο μια φούχτα τιμημένη στάχτη, παρά γονατισμένος ο λεβέντης μου» και το γνωστό «Δεν την πατείτε εσείς μωρέ την Κρήτη, ανάθεμά σας!».
~~~~~
Αποτέλεσμα: Μάχη 10 ημερών.
~~~~~
Απώλειες: 8000 Γερμανοί στρατιώτες εκτός μάχης, από τους οποίους 4000 τουλάχιστον νεκροί, 220 αεροσκάφη κατεστραμμένα και 143 με βλάβες. Οι συμμαχικές απώλειες (από το βρετανικό στρατό, ναυτικό και αυστραλιανές δυνάμεις καθώς και από τους 10.250 Έλληνες που ήταν συγκροτημένοι σε τάγματα με αγγλική διοίκηση) ήταν περίπου: 4.300 σκοτώθηκαν, 2.300 τραυματίστηκαν, 14.000 αιχμαλωτίστηκαν και 11 πλοία βυθίστηκαν.Οι απώλειες των ελληνικών δυνάμεων δεν είναι γνωστές με ακρίβεια. Ήταν τόσες πολλές που κανείς δεν τις μέτρησε. Άλλωστε, στα θύματα της μάχης συνεχώς προστίθονταν νέα με τις καθημερινές ομαδικές εκτελέσεις. Το σύνολο των νεκρών της Κρήτης στο τέλος της Κατοχής είχε φτάσει τους 9000 άνδρες και γυναίκες.
~~~~~
Την 1η Ιουνίου η «Μάχη της Κρήτης» έχει τελειώσει. Σωστότερα η πρώτη φάση της, η αρχή. Η μεγάλη όμως Μάχη των Κρητικών κατά των Ναζί, θα τελειώσει την ημέρα, που και ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης θα εγκαταλείψει το Νησί. Τον Μάη του 1945.
~~~~~
Αληθινά πιστεύω, πως πραγματική τιμή για ό,τι ανεπανάληπτο έγινε στο νησί πριν 70 χρόνια, δεν θα ήταν μιά κάποια εξαντλητική αναφορά στις λεπτομέρειες που το συνέθεσαν, εξάλλου πολλοί διακεκριμένοι ιστορικοί το έχουν ήδη με επιτυχία πράξει. Τιμή θα ήταν μιά αναφορά σχετικά με το νόημα και το μήνυμα, που η Μάχη της Κρήτης απέκτησε στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και πέρα απ’ αυτόν!
~~~~~
Mερικές λοιπόν από τις συνέπειες της Μάχης της Κρήτης στην εξέλιξη του πολέμου είναι:
Ο Χίτλερ δεν είχε υπολογίσει σωστά τον κρητικό λαό. Η δήθεν νίκη του πληρώθηκε με το μεγαλύτερο τίμημα απ’ όσα πληρώθηκαν για τη βαλκανική εκστρατεία. Λόγω της μάχης της Κρήτης ματαιώθηκαν επιθέσεις ενάντια στη Μάλτα, την Κύπρο και την Μ. Ανατολή. Ακόμη καθυστέρησε για 10 πολύτιμες μέρες η επίθεση κατά της Ρωσίας. Στα σχέδια του Χίτλερ αναμενόταν να παραδοθεί η Μεγαλόνησος εντός μίας ημέρας. Όπως λοιπόν αποδείχτηκε, η γερμανική νίκη, δεν ήταν παρά μιά » Πύρρειος νίκη «. Διαλύθηκε ο θρύλος γιά το αήττητο των Γερμανών.
~~~~~
~~~~~
Σχετικά με την έκβαση της Μάχης πρέπει να αναφερθούν τα εξής:
Αποτελεί αναμφισβήτητη πραγματικότητα ότι η Κρήτη τότε χάθηκε γιατί δεν είχε τη στρατευμένη νεότητα της να την υπερασπίσει. Η μεραρχία Κρητών χάθηκε άσκοπα στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας. Εξαιτίας της ξένης στρατιωτικής δεν δόθηκε σημασία και προτεραιότητα στην οργάνωση αυτοδύναμης, λαϊκής άμυνας στο Νησί. Δεν εκπαιδεύτηκε και δεν εξοπλίστηκε έγκαιρα ο πληθυσμός. Αντίθετα, η κυβέρνηση Μεταξά αρνήθηκε τον εξοπλισμό και αφόπλισε τον λαό της Κρήτης ακόμα και από τα κυνηγετικά όπλα από φόβο εξέγερσης κατά του καθεστώτος. Προφανώς επειδή οι Κρήτες ήταν δημοκρατικοί. Οι ξένοι –που πολέμησαν γενναία- δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη γη μας, αφού έλειπε το πάθος υπεράσπισης της πατρίδας, της Ελλάδος.
~~~~~
Το ηθικό και η συμμετοχή του άμαχου πληθυσμού στην μάχη έχει σίγουρα αναφερθεί, όμως τι ήταν αυτό που έκανε τους Γερμανούς ν’ αποκαλέσουν την Κρήτη «Νησί των Αινιγμάτων», «Νησί του μυστηρίου», και τους κρητικούς «θηριώδεις»; Συνήθως σε εμπόλεμες καταστάσεις ο άμαχος πληθυσμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη στρατιωτική ηγεσία. Στην Κρήτη όμως το ηθικό των αμάχων ήταν ακμαίο. Μόλις άρχισε η μάχη, μικροί-μεγάλοι έτρεξαν για να πάρουν μέρος στον αγώνα με τα γεωργικά τους εργαλεία, οικιακά σκεύη και λίγα όπλα που είχαν κρύψει. Έστηναν ενέδρες στους αλεξιπτωτιστές γνωρίζοντας κάθε πτυχή και κάθε θάμνο της πατρίδας τους και έκαναν τον δικό τους «κλεφτοπόλεμο». Είχαν εμπιστοσύνη στο δίκιο τους και στην ψυχική τους δύναμη και διέψευσαν τις γερμανικές προσδοκίες ότι οι κρητικοί θ’ αντιμετώπιζαν την επίθεση τους με απάθεια και μοιρολατρία.
~~~~~
Και αυτό που αυτή η Μάχη πιά μας δίνει, σωστότερα μας «παραδίδει», εκτός από το τιμημένο όνομά της είναι το μήνυμα της: «Το αληθινό μπόι των ανθρώπων μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς, και εμείς, μόνο εμείς μπορούμε να κρατούμε τα χώματά μας!» Η Κρήτη ήταν και θα είναι πάντα πόθος πολλών κατακτητών εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του νησιού. Τίποτε όμως δεν μπορεί να αλλάξει το ότι είναι η πατρίδα του Δία, «η Αέρια», «το Ιδαίο», «η Μακρόνησος», η χώρα του Μίνωα, η πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, του Ελ. Βενιζέλου, του Νίκου Καζαντζάκη, των πεσόντων της Μάχης της Κρήτης, της λεβεντιάς και της λύρας. Η Μεγαλόνησος, που έχει ο κάθε κρητικός μέσα του!!

2opseis.neolaia.de

Advertisements
This entry was posted in ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ and tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to «Απού ‘χει άρματα ας βαστά, κι απού δεν έχει ας βρίσκει»

 1. Ο/Η Έλενα λέει:

  Καταπληκτικό κείμενο!
  Σ’ ευχαριστώ πολύ!

 2. Ο/Η ΚΥΚΝΟΣ λέει:

  «Οι απώλειες των αντιπάλων στη μάχη της Κρήτης έχουν καταγραφεί για τους συμμάχους αλλά για τους Γερμανούς έχουν γίνει πεδίο έντονης αμφισβήτησης. Οι Σύμμαχοι έχασαν: Έλληνες: 336 νεκροί, 800 τραυματίες και 5300 αιχμάλωτοι. Βρετανοί: 1742 νεκροί, 1737 τραυματίες και 11835 αιχμάλωτοι. Το βρετανικό ναυτικό έχασε άλλους 1828 νεκρούς και 83 αγνοούμενους. Επιπλέον, στη Μέση Ανατολή μεταφέρθηκαν 1500 τραυματίες. Γερμανοί: Σύμφωνα με τις δικές τους μεταπολεμικές πηγές,οι επιτιθέμενοι στρατιωτικοί και αλεξιπτωτιστές είχαν 1990 νεκρούς, 2600 τραυματίες και 1900 αγνοούμενους. Όλοι σχεδόν οι τελευταίοι (πλην 17) στη πολεμική ιστορία της Νέας Ζηλανδίας θεωρούνται νεκροί. Ίδιοι είναι περίπου οι αριθμοί και σύμφωνα με την ιστορία των Αμερικανών που βασίζεται όμως σε Γερμανικές πηγές: από 3986-6453 εκτός μάχης. Κατά τους Συμμάχους όμως οι απώλειες δε μπορεί να ήταν λιγότερες από 8000 άνδρες.Με βάση την επίσημη εκδοχή οι σωστοί αριθμοί ήταν: νεκροί 1990, τραυματίες 4055 και αγνοούμενοι 1955, ενώ γίνεται κριτική: «σύμφωνα με τις μεταπολεμικές πληροφορίες των συμμάχων, οι απώλειες των Γερμανών δε φαίνεται να ήταν λιγότερες των 8000 και πιθανόν πολύ περισσότεροι., αν υπολογιστούν και οι 327 που πνίγηκαν. Ο στρατηγίς Κιπενμπέργκερ, ένας από τους υπεραπιστές της Κρήτης, σε επίσκεψη του στο νησί μετά το πόλεμο, μέτρησε 4400 γερμανικούς τάφους στο Μάλεμε και στο Γαλατά μόνο. Αν προστεθούν και οι περίπου 2000 Γερμανοί νεκροί στις μάχες Ρεθύμνου και Ηρακλείου, φαίνεται ότι οι απώλειες ήταν πράγματι περισσότερες από όσες παρουσιάζουν τα επίσημα Γερμανικά αρχεία». Όπως καθίσταται φανερό, πράγματι οι γερμανοί μάτωσαν για να την καταλάβουν. Από την περιγραφή της ηρωϊκής μάχης και από το κόστος της σε ανθρώπινο δυναμικό, αναδεικνύεται με ενάργεια ότι η Κρήτη πρώτη έδωσε ένα φωτεινό παράδειγμα παλλαϊκής κινητοποίησης και εθνικής αντίστασης. Η μαρτυρία ενός Γερμανού αλεξιπτωτιστή ήταν χαρακτηριστική: «μόνο οι πέτρες δε σηκώθηκαν μόνες τους να μας χτυπήσουν. Κάθε έμψυχο μας πολεμούσε και μας πολεμούσε μέχρι την τελευταία του πνοή» (Κ. Παπαρηγόπουλου, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, επιμέλεια National Geographic, τόμος 25, σελ. 124). – See more at: http://www.gfragoulis.blogspot.gr/2013/10/blog-post_28.html#comment-form
  Αφού σε συγχαρώ που δε λησμόνησες τους αθάνατους προγόνους μας, Σου εύχομαι, με την ευκαιρία της γιορτής Σου, να είσαι πολύχρονη, να έχεις μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή και να συνεχίσεις να στολίζεις το ωραιότατο Ιστολόγιο Σου με τέτοιες ενδιαφέρουσες, χρήσιμες αναρτήσεις.

 3. Ο/Η Έλενα λέει:

  Σ’ ευχαριστώ πολύ πραγματικά!
  Ποτέ δεν ξεχνώ…αυτές τις μέρες..
  Σ’ ευχαριστώ γιά όλα τα αξιόλογα σχόλιά σου,
  και γιά τις όμορφες ευχές σου.

 4. Ο/Η Μαρία λέει:

  Πολύ αξιόλογη ανάρτηση Έλενα, όπως πάντα εξ άλλου, ευχές κι από μένα για την ονομαστική σου εορτή και να συνεχίσεις να μας ευχαριστείς με όλα αυτά τα όμορφα που περιέχει ο κόσμος σου!

 5. Ο/Η Έλενα λέει:

  Μαρία, φίλη της «Ευαισθησίας»,
  σ’ ευχαριστώ πολύ!

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s