Bertrand Russell: Οι Δέκα Εντολές του Ορθολογισμού.


Photo Elena 2014

Photo Elena 2014

~~~~~

Μην αισθάνεσαι απολύτως σίγουρος για τίποτα.

~~~~~ Μην νομίζεις ότι αξίζει να προχωρήσεις στην απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων, γιατί τα στοιχεία σίγουρα θα έρθουν στο φως.

~~~~~

Ποτέ μην προσπαθείς να αποθαρρύνεις τη σκέψη, γιατί είναι σίγουρο ότι θα επιτύχεις.

~~~~~

Όταν σου εναντιωθούν, ακόμα και αν είναι η ίδια η οικογένεια σου, προσπάθησε να το ξεπεράσεις με επιχειρήματα και όχι με αυθεντία, γιατί μια νίκη που βασίστηκε στην αυθεντία, δεν είναι πραγματική, είναι απατηλή.

~~~~~

Μην έχεις κανένα σεβασμό για την αυθεντία (δικαιοδοσία / εξουσία / αρχή) των άλλων, γιατί πάντα υπάρχουν αντίθετες αυθεντίες που μπορούν να βρεθούν.

~~~~~

Μην χρησιμοποιείς εξουσία για να καταπιέζεις απόψεις που νομίζεις επιβλαβείς, γιατί αν το κάνεις, οι απόψεις θα καταπιέσουν εσένα.

Μπ. Ράσελ

Μπ. Ράσελ

~~~~~

Μην φοβάσαι να είσαι εκκεντρικός στην άποψη σου, γιατί κάθε «άποψη» που είναι τώρα αποδεκτή ήταν κάποτε εκκεντρική. ~~~~~

Βρες περισσότερη ευχαρίστηση στην ευφυή διαφωνία από την παθητική συμφωνία, γιατί, αν εκτιμάς την ευφυΐα όπως θα έπρεπε, η πρώτη συνεπάγεται βαθύτερη συμφωνία από την δεύτερη.

~~~~~

Να είσαι σχολαστικά φιλαλήθης ακόμα και αν η αλήθεια είναι άβολη, γιατί είναι πιο άβολο όταν προσπαθείς να την κρύψεις.

~~~~~

Μην αισθάνεσαι ζήλεια για την ευτυχία αυτών που ζουν σε παραδείσους ανόητων, γιατί μόνο ένας ανόητος θα νόμιζε ότι αυτό είναι ευτυχία.

Bertrand Russell

Διαδίκτυο

Advertisements
This entry was posted in ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Bertrand Russell: Οι Δέκα Εντολές του Ορθολογισμού.

 1. Ο/Η ΚΥΚΝΟΣ λέει:

  «Μην αισθάνεσαι ζήλια για την ευτυχία αυτών που ζουν σε παραδείσους ανόητων,
  γιατί μόνο ένας ανόητος θα νόμιζε ότι αυτό είναι ευτυχία». Πόσο υπέροχη σκέψη! Πόσο υπέροχη!!
  Σου παραθέτω στην ωραία ανάρτηση Σου μια σπουδαία σκέψη του:
  «Οι άνθρωποι φοβούνται τη σκέψη περισσότερο απ΄ οτιδήποτε άλλο στον κόσμο–περισσότερο από την καταστροφή, ακόμα κι απ΄ το θάνατο. Η σκέψη είναι ανατρεπτική και επαναστατική, καταλυτική και φοβερή• η σκέψη είναι ανελέητη απέναντι στα προνόμια, τους κατεστημένους θεσμούς και τις βολικές συνήθειες• η σκέψη είναι αναρχική και άνομη, αδιάφορη απέναντι στην εξουσία, περιφρονητική απέναντι στη δοκιμασμένη σοφία των αιώνων. Η σκέψη κοιτάζει τον πάτο της κόλασης και δε φοβάται. Βλέπει τον άνθρωπο, μια αχνή κουκκίδα, να περιβάλλεται από απύθμενα βάθη σιωπής• κι ωστόσο, περνάει περήφανη κι άφοβη σαν να ήταν ο υπέρτατος άρχοντας του σύμπαντος. Η σκέψη είναι δυνατή, σβέλτη κι ελεύθερη, είναι το φως του κόσμου κι η μεγαλύτερη δόξα του ανθρώπου. Μα για να γίνει η σκέψη χτήμα των πολλών κι όχι προνόμιο των λίγων, θα πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο. Ο φόβος είναι εκείνος που κρατάει τους ανθρώπους–ο φόβος πως τα πιο πολύτιμα πιστεύω τους θ΄ αποδειχθούν αυταπάτες, ο φόβος πως οι θεσμοί που διέπουν τη ζωή τους θ΄ αποδειχτούν βλαβεροί, ο φόβος πως θ΄ αποδειχτούν κι οι ίδιοι λιγότερο άξιοι σεβασμού απ΄ όσα φαντάζονταν ότι ήταν. «Αν ο εργαζόμενος σκεφτεί ελεύθερα για την ιδιοχτησία, τι θα γίνουμε εμείς οι πλούσιοι; Αν οι νέοι σκεφτούν ελεύθερα για το σεξ, τι θα γίνει η ηθική; Αν οι στρατιώτες σκεφτούν ελεύθερα για τον πόλεμο, τι θα γίνει η στρατιωτική πειθαρχία; Διώξτε μακρυά τη σκέψη! Ας ξαναγυρίσουμε πίσω στα σκοτάδια της προκατάληψης για να μην κινδυνέψει η ιδιοχτησία, τα ήθη και ο πόλεμος! Καλύτερα να είναι οι άνθρωποι κουτοί, αδρανείς και καταπιεστικοί παρά να΄ χουν ελεύθερη σκέψη. Γιατί αν η σκέψη τους ελευθερωθεί μπορεί να μη σκέφτονται σαν κι εμάς. Κι αυτό το κακό θα πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε μέσον. Έτσι συλλογίζονται οι εχθροί της σκέψης μέσα στ΄ ασυνείδητα βάθη της ψυχής τους. Κι έτσι πράτουν στις εκκλησίες τους, τα σχολεία τους, τα πανεπιστήμια τους [στο βιβλίο ενός άλλου σπουδαίου κοινωνιολόγου, του Έριχ Φρομ, Πειθαρχία και Ελευθερία (δοκίμια), ΓΛΑΡΟΣ, 1983, σελ• 65-66, το απόσπασμα αυτό είναι από τον Μπέρτραντ Ράσελ, αρχές κοινωνικής ανοικοδόμησης]».

 2. Ο/Η Έλενα λέει:

  » Η σκέψη κοιτάζει τον πάτο της κόλασης και δε φοβάται. Βλέπει τον άνθρωπο, μια αχνή κουκκίδα, να περιβάλλεται από απύθμενα βάθη σιωπής• κι ωστόσο, περνάει περήφανη κι άφοβη σαν να ήταν ο υπέρτατος άρχοντας του σύμπαντος. Η σκέψη είναι δυνατή, σβέλτη κι ελεύθερη, είναι το φως του κόσμου κι η μεγαλύτερη δόξα του ανθρώπου. Μα για να γίνει η σκέψη χτήμα των πολλών κι όχι προνόμιο των λίγων, θα πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο.»

  ΜΑ ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ !!
  Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΑΝΤΑ!

 3. Ο/Η ΚΥΚΝΟΣ λέει:

  Στο κεφάλαιο με τίτλο «Ιερείς και Προφήτες» (στο ίδιο παραπάνω βιβλίο του Έριχ Φρομ) παρατίθενται και οι εξής ακόμη σκέψεις του Russel:
  «… είναι άραγε μοιραίο όλα αυτά να γκρεμιστούν μέσα σε μια κοινή φρίκη επειδή είναι τόσο λίγοι αυτοί που μπορούν να σκεφτούν για τον Άνθρωπο κι όχι τούτη ή την άλλη ομάδα ανθρώοων; Είναι άραγε το είδος μας τόσο στερημένο από λογική, τόσο ανίκανο για αμερόληπτη αγάπη, τόσο τυφλό ακόμα και μπροστά στις πιο απλές επιταγές της αυτοσυντήρησης που η τελευταία απόδειξη της ηλίθιας εξυπνάδας του να είναι η εκμηδένιση κάθε μορφής ζωής πάνω στον πλανήτη μας; Γιατί δε θα χαθούν μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα και τα φυτά που κανείς δε μπορεί να τα κατηγορήσει για κομμουνισμό ή για αντικομμουνισμό. Δε μπορώ να πιστέψω πως αυτό θα είναι το τέλος. Θα ‘θελα να μπορούσαν οι άνθρωποι να παραμερίσουν για μια στιγμή τις διαμάχες τους και να σκεφτούν πως αν επιτρέψουν στον εαυτό τους να ζήσει, έχουν κάθε λόγο να περιμένουν πως οι θρίαμβοι του μέλλοντος θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους θριάμβους του παρελθόντος. Μπροστά μας απλώνεται, αν τον διαλέξουμε, ο δρόμος της αδιάκοπης προόδου στην ευτυχία, τη γνώση και τη σοφία. Αξίζει, αντί γι’ αυτόν, να προτιμήσουμε το θάνατο επειδή δε μπορούμε να ξεχάσουμε τους καβγάδες μας; Στρέφομαι σε σας σαν άνθρωπος σε ανθρώπους και σας ζητώ: θυμηθείτε την ανθρωπιά σας και ξεχάστε όλα τα άλλα. Αν μπορέσετε να το κάνετε αυτό, θα βρείτε ανοιχτό το δρόμο για ένα νέο Παράδεισο αν όχι, τίποτε δε σας περιμένει εκτός από τον κοινό και καθολικό θάνατο» [σελίδες 70-71].

 4. Ο/Η Έλενα λέει:

  «Μπροστά μας απλώνεται, αν τον διαλέξουμε, ο δρόμος της αδιάκοπης προόδου στην ευτυχία, τη γνώση και τη σοφία. Αξίζει, αντί γι’ αυτόν, να προτιμήσουμε το θάνατο επειδή δε μπορούμε να ξεχάσουμε τους καβγάδες μας; Στρέφομαι σε σας σαν άνθρωπος σε ανθρώπους και σας ζητώ: θυμηθείτε την ανθρωπιά σας και ξεχάστε όλα τα άλλα.»

  Καταπληκτικά λόγια! Μακάρι να τα συνειδητοποιήσουμε!
  Και πάλι ευχαριστώ!.

 5. Ο/Η ΚΥΚΝΟΣ λέει:

  η άποψη του Ε. Φρομ γι’ αυτό το Μεγάλο διανοητή και ανθρωπιστή ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ:
  «ο Russel είναι ένας άνθρωπος με πίστη. Διαβάζοντας τα βιβλία του και παρακολουθώντας τις δραστηριότητες του υπέρ της ειρήνης, σχημάτισα την εντύπωση πως το κύριο ελατήριο ολόκληρης της προσωπικότητας του είναι η αγάπη για τη ζωή. Προειδοποιεί τον κόσμο για την απειλή της καταστροφής όπως έκαναν κι οι προφήτες, γιατί αγαπάει τη ζωή, σ’ όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της. Ίδιος και σ’ αυτό με τους προφήτες δεν είναι ένας ντετερμινιστής που ισχυρίζεται ότι το ιστορικό μέλλον έχει ήδη προκαθοριστεί• είναι ένας “εναλλακτικιστής” που βλέπει πως αυτό που έχει προκαθοριστεί είναι ορισμένες περιορισμένες και σίγουρες εναλλαχτικές προοπτικές. Η επιλογή μας είναι ανάμεσα στο σταμάτημα του ανταγωνισμού των πυρηνικών εξοπλισμών-και στη καταστροφή. Το αν η φωνή αυτού του προφήτη θα εκτοπίσει τις φωνές του ολέθρου και της ανίας, εξαρτάται από το βαθμό ζωντάνιας που έχει κρατήσει ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεότερη γενιά. Αν οδηγηθούμε στο χαμό, δε θα μπορούμε να πούμε πως δεν προειδοποιηθήκαμε» [στο ίδιο κεφάλαιο, σελίδες 74-75].
  Συγχαρητήρια για την ανάρτηση Σου αυτή!

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s