~ Το Μονοπάτι ~


image
Μια μέρα, ένα μοσχαράκι έπρεπε να διασχίσει μια περιοχή απάτητου δάσους προκειμένου να γυρίσει στο λιβάδι του. Όντας ένα παράλογο ζώο, χάραξε ένα βασανιστικό, καμπυλωτό μονοπάτι, πηγαίνοντας πάνω σε ανηφόρες και κάτω σε κοιλάδες.
..
Την επόμενη ημέρα, ένα σκυλί πέρασε από εκείνο το δρόμο και χρησιμοποίησε το ίδιο μονοπάτι για να περάσει το δάσος. Μετά ήταν η σειρά ενός κριαριού, του αρχηγού ενός κοπαδιού, το οποίο, βλέποντας να έχει ήδη ανοιχθεί το μονοπάτι, οδήγησε τους συντρόφους του εκεί.
..
Αργότερα, άρχισαν και άνθρωποι να χρησιμοποιούν αυτό το μονοπάτι..
Πηγαινοέρχονταν, στρίβοντας δεξιά και αριστερά, υποχρεωμένοι να σκύβουν για να αποφύγουν εμπόδια, όλα αυτά ενώ παραπονιόντουσαν και καταριόντουσαν – και μάλιστα δικαίως.
Αλλά δεν έκαναν κάτι για να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό.
..
Μετά από όλη αυτή την έντονη χρήση, το μονοπάτι έγινε ένας μικρός δρόμος στον οποίο κουρασμένοι φτωχοί, βαριά φορτωμένα ζώα, υποχρεώνονταν να ξοδεύουν τρεις ώρες καλύπτοντας μια απόσταση, η οποία, εάν δεν είχε χαραχθεί από το μοσχαράκι, θα μπορούσε εύκολα να καλυφθεί μέσα σε τριάντα λεπτά.
..
Πολλά χρόνια πέρασαν, και ο μικρός δρόμος έγινε η κύρια οδός μιας μικρής πόλης, και αργότερα η βασική λεωφόρος μιας πόλης. Όλοι παραπονιόντουσαν για την κίνηση, επειδή ο δρόμος ακολουθούσε την χειρότερη δυνατή πορεία.
..
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού, το σοφό παλαιό δάσος γέλασε βλέποντας πόσο τυφλά οι άνθρωποι ακολουθούν το μονοπάτι που έχει ήδη φτιαχτεί, χωρίς να ρωτούν ποτέ τους εαυτούς τους εάν αυτή είναι πράγματι η καλύτερη επιλογή.

Paolo Koelho

ektiesthsi

Advertisements
This entry was posted in ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to ~ Το Μονοπάτι ~

  1. Ο/Η Έλενα λέει:

    Με παρωπίδες, πολλές φορές, ακολουθούμε ένα δρόμο που έχουν χαράξει άλλοι, και αδυνατούμε να βρούμε το δρόμο τον ευθύ και το σωστό, που μπορεί να είναι και ο ευκολότερος τελικά.

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s