Η θέα μιας γυμνής Βασίλισσας…


12-121Ηρόδοτος, Ιστορίες, Κλειώ[πργφ. 8-12]
8. Ο Κανδαύλης ήταν τόσο ερωτευμένος με τη γυναίκα του, ώστε να τη θεωρεί την ωραιότερη απ΄όλες. Υπασπιστής και ευνοούμενος του ήταν ο Γύγης, στον οποίο εμπιστευόταν τις σημαντικότερες υποθέσεις του και, πάνω απ΄ όλα, του εκθείαζε τηνομορφιά της γυναίκας του. Δεν πέρασε πολύς καιρός- γιατί του ήταν γραφτό του Κανδαύλη να τούρθει συμφορά- κι είπε μια μέρα στον Γύγη: “Γύγη, επειδή μου φαίνεται πως δεν με πιστεύεις όταν σου λέω πόσο όμορφη είναι η γυναίκα μου [γιατί οι άνθρωποι είναι πιο δύσπιστοί στα αφτιά τους παρά στα μάτια τους], θα έχεις τη χαρά να τη δεις γυμνή“. Κι ο Γύγης κραυγάζοντας του απάντησε:
Βασιλιά μου, τι είναι αυτά που λες, να δω τη βασίλισσα μου γυμνή; Όταν μια γυναίκα γδύνεται και μένει χωρίς τα ρούχα της, μένει ταυτόχρονα και χωρίς τη ντροπή της. Οι πρόγονοι μας έχουν ήδη ορίσει ποιο είναι το σωστό και καλό είναι να παραδειγματιζόμαστε απ΄ αυτούς. Ένα απ΄αυτά είναι ότι καθένας πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά τουΣε πιστεύω όταν λες ότι η γυναίκα σου είναι ωραιότερη απ΄όλες τις γυναίκες, και σε παρακαλώ, μη μου ζητάς πράγματα ανεπίτρεπτα“.
9. Με τέτοια λόγια πάσχιζε ο Γύγης να αποκρούσει την πρόταση του Κανδαύλη, γιατί φοβόταν πως αν τη δεχθεί, θα βρεθεί μπλεγμένος. Αλλά ο Κανδαύλης επέμενε, λέγοντας του: “Γύγη, μη φοβάσαι, ούτε ότι σου έκανα αυτή την πρόταση για να σε δοκιμάσω, ούτε μήπως σε τιμωρήσει η γυναίκα μου. Θα τα κανονίσω έτσι που δε θα καταλάβει καν πως την είδες. Θα σε βάλω να σταθείς πίσω από την πόρτα που οδηγεί στην κρεβατοκάμαρα μας. Αφού μπω εγώ, θάρθει εκείνη να ξαπλώσει. Κοντά στην πόρτα υπάρχει μια καρέκλα, όπου θα ακουμπάει ένα ένα τα ρούχα της την ώρα που θα γδύνεται. Έτσι, θα έχεις την ευκαιρία να την απολαύσεις με την ησυχία σου. Ύστερα, καθώς θα στρέψει την πλάτη για να πάει στο κρεβάτι, εσύ θα βγεις έξω, ανάμεσα από τα θυρόφυλλα, χωρίς καθόλου να σε καταλάβει“.
10. Αφού λοιπόν ο Γύγης δεν μπορούσε να ξεφύγει με τίποτα, τοι πήρε απόφαση. Όταν ήρθε η ώρα του ύπνου, ο Κανδαύλης τον έμπασε στο δωμάτιο. Αμέσως μετά μπήκε κι η γυναίκα του. Κι όπως άφηνε τα ρούχα της στο κάθισμα, ο Γύγης τη θαύμαζε. Μετά, μόλις εκείνη γύρισε την πλάτη για να πάει στο συζυγικό κρεβάτι, ο Γύγης βγήκε γρήγορα έξω.Η γυναίκα του Κανδαύλη όμως τον αντιλήφθηκε τη στιγμή που έβγαινε. Κι ενώ κατάλαβε ότι όλα αυτά τα είχε μηχανευτεί ο άντρας της, δεν φώναξε από ντροπή, αλλά προσποιήθηκε ότι δεν είδε τίποτα. Έβαλε όμως στο μυαλό της να πάρει εκδίκηση από τον Κανδαύλη. Γιατί και οι Λυδοί και οι υπόλοιποι βαρβαρικοί λαοί θεωρούν ντροπή το να εμφανισθεί ένας άνθρωπος γυμνός, ακόμη κι αν είναι άντρας.
11. Η γυναίκα λοιπόν, εκείνη την ώρα έκανε την ανήξερη. Μόλις όμως ξημέρωσε, κάλεσε όλους τους έμπιστους υπηρέτες της και μετά φώναξε τον Γύγη. Κι αυτός- χωρίς να έχει καταλάβει ότι η βασίλισσα ήξερε τα καμώματα του-πήγε, γιατί και στο παρελθόν συνήθιζε, όταν τον καλούσε, να πηγαίνει κοντά της. Όταν λοιπόν εμφανίστηκε ο Γύγης, εκείνη του είπε: “Τώρα, Γύγη, έχεις δυο δρόμους μπροστά σου- και σ΄ αφήνω να διαλέξεις όποιον θέλεις: ή να σκοτώσεις τον Κανδαύλη και να πάρεις εμένα και το βασιλικό θρόνο των Λυδών, ή, να πεθάνεις τώρα αμέσως μπροστά μου, για να μη βλέπεις αυτά που δεν πρέπει, υπακούοντας σε κάθε προσταγή του Κανδαύλη. Ή πρέπει να πεθάνει εκείνος, που έκανε αυτές τις σκέψεις, ή, εσύ που περιφρόνησες την ηθική και τόλμησες να με δεις γυμνή“. Ο Γύγης, αρχικά, έμεινε άλαλος με τα λόγια της βασίλισσας. Ύστερα την ικέτευε να μην του βάζει τέτοια διλήμματα. Δεν κατόρθωσε όμως να την πείσει και γρήγορα κατάλαβε πως έπρεπε ή να σκοτώσει τον αφέντη του ή να σκοτωθεί ο ίδιος από τους υπηρέτες της βασίλισσας. Επέλεξε να ζήσει και τη ρώτησε: “αφού με αναγκάζεις, παρά τη θέληση μου, να σκοτώσω τον αφέντη μου, πες μου, σε παρακαλώ, με ποιο τρόπο θα τον σκοτώσουμε;”. Εκείνη τότε του απάντησε: “θα του επιτεθείς από το ίδιο μέρος απ΄όπου εκείνος με έδειξε σε σένα γυμνή. Και θα τον σκοτώσεις στον ύπνο του“.
12. Αφού λοιπόν κατάστρωσαν τα σχέδια τους σχετικά με τη δολοφονία, όταν νύχτωσε [ο Γύγης ήταν αδύνατο να ξεφύγει, αλλά έπρεπε ή ο ίδιος να πεθάνει ή τον Κανδαύλη να δολοφονήσει] ακολούθησε τη βασίλισσα στα βασιλικά διαμερίσματα. Εκείνη του έδωσε το μαχαίρι και τον έκρυψε πίσω από την ίδια πόρτα. Μόλις αποκοιμήθηκε ο Γύγης βγήκε από την κρυψώνα και τον σκότωσε. Έτσι πήρε και τη γυναίκα και τη βασιλεία.
Advertisements
This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Η θέα μιας γυμνής Βασίλισσας…

  1. Παράθεμα: Αν δεις γυμνή βασίλισσα… | Κύκνος

Σχολιάστε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s